Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Barnmorskeutbildningen i Sverige firar 300 år i år

Publicerad: 14 november 2008, 14:27

Barnmorskeutbildningen i Sverige firar 300 år i år

Foto: Foto: Photos.com

Den svenska barnmorskeutbildningen firar 300 år. I dag, fredag, uppmärksammades jubileet på Karolinska institutet i Solna.


Jordgummor kallades barnmorskornas föregångare – kvinnor som genom muntlig tradition lärt sig att assistera vid förlossningar. Redan 1571 reglerades deras arbete för första gången, med beslut om att de skulle inrapportera alla nyfödda och ha rätt att utföra nöddop.

Från 1711 skulle jordgummorna i Stockholm genomgå utbildning och examineras av stadsläkaren. 1719 skrev läkaren Johan von Hoorn den första svenska läroboken för jordgummor.

Milstolparna under 1800-talet var rätten att få använda förlossningstång, som kom 1829, och anticeptiken under slutet av seklet.

– När barnmorskor och läkare började tvätta händerna sjönk barnadödligheten drastiskt bara på ett år, säger Pia Höjeberg.

Hon har skrivit flera böcker om och för barnmorskor, bland annat ”Jordemor - Barnmorskor och barnsängskvinnor i Sverige” (1981 Gidlund, 1991 Carlssons).

1900-talets största vändning var enligt Pia Höjeberg den nya abortlagstiftningen som kom 1975. Själv var hon som färdigutbildad barnmorska 1971 en av dem som uppvaktade Socialstyrelsen för att få barnmorskorna involverade i preventivmedelsrådgivningen.

– Jag kom ihåg att man sade att ”det kommer aldrig hända att barnmorskor kommer att kunna skriva ut p-piller eller sätta in spiral”. Men har vi rätt att använda tången så måste vi ju få skriva ut p-piller, hävdade jag.

Det unika med den svenska barnmorskeutbildningen är enligt Pia Höjeberg den stora yrkesmässiga bredden, som innefattar allt från förlossning till mödrahälsovård, preventivmedelsrådgivning, klimakterierådgivning, cellprovtagning och ungdomsmottagning.

– I England är det exempelvis sjuksköterskor som sköter preventivmedelsrådgivningen. I Sverige har vi hela spektrat av kvinnohälsan.

Med ett seminarium på Karolinska institutet uppmärksammades på fredagsförmiddagen barnmorskornas utveckling.

En av talarna var Ingela Wiklund, ordförande för Svenska barnmorskeförbundet. Hon påpekar att utvecklingen inom utbildningen hela tiden går framåt, från att ha varit en lärlingsutbildning till att bli mer och mer teoretiskt baserad. I dag finns runt 7 000 barnmorskor I Sverige, varav 82 är disputerade.

– Det är nästan en procent av medlemmarna i förbundet som är forskare, och det är en väldigt hög andel. Att implementera alla forskningsresultat i yrket blir nog framtidens stora utmaning, säger Ingela Wiklund.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev