Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Barnmorskor nobbar feticid vid sen abort

Publicerad: 1 mars 2019, 13:12

Barnmorskeförbundet ger tummen ned åt feticid som metod vid sena aborter. Det skulle försämra vården och minska tillgängligheten, anser ordförande Mia Ahlberg.


Ämnen i artikeln:

Smer

– Vi har i Sverige aktivt valt att inte använda feticid för det finns en pytteliten risk för kvinnan. Att införa det innebär att vi skulle gå bakåt i vården och göra någonting som på många sätt är lite sämre än det vi gör i dag, säger hon.

I går presenterade Statens medicinsk-etiska råd, Smer, en rad förslag för hanteringen av sena aborter. Ett var att utreda om feticid ska erbjudas vid sena aborter. Metoden, där en läkemedelsinjektion till fostret gör att fostrets hjärta stannar, används i flera länder enligt Smer. Men enligt Mia Ahlberg handlar det då om ingrepp senare än vad svensk lagstiftning tillåter. Det finns, menar hon, liten erfarenhet av att använda feticid så tidigt som skulle vara aktuellt i Sverige.

– När man använder feticid i andra länder är graviditeten lite längre gången. Vi har en ganska sträng abortgräns i Sverige jämfört med andra länder, vilket Smer också skriver i rapporten, säger hon.

Ett annat problem är att feticid inte kan utföras överallt. Somliga kvinnor skulle behöva resa långt för att få en abort. Det skulle kunna fördröja väntetiden ytterligare, varnar Mia Ahlberg.

– Feticid är högspeciliserad vård som inte vem som helst kan göra. Man måste träna för att göra det och tillgängligheten skulle troligen försämras, säger hon.

Aborträtten ska värnas – Lena Hallengren, socialminister

Svenska Barnmorskeförbundet ser det som brist att ingen barnmorska eller gynekolog ingår i Smer. Professionsföreningarna för obstetriker, gynekologer, barnmorskor och neonatalläkare presenterade förra året ett konsensusdokument för medicinsk vård och omvårdnadsåtgärder vid aborter efter vecka 18+0.

– Det som är problematiskt med Smers utredning och förslag är att man har analyserat en komplex vårdkedja ur främst ett perspektiv, och det är livsduglighetsbegreppet, säger Mia Ahlberg.

Socialminister Lena Hallgren (S) ser ingen anledning att ändra i dagens abortlagstiftning. I ett mejl till Dagens Medicin skriver hon att den fungerar väl.

”Jag konstaterar att varken Socialstyrelsen eller Inspektionen för vård och omsorg har framfört några behov av klargöranden från lagstiftarens sida. Inte heller professionerna tycker att det behövs några klargöranden. Jag gör samma bedömning. Regeringen följer självklart frågan. Aborträtten ska värnas”, skriver Lena Hallengren.

Relaterat material

Enighet om sent aborterade foster

Myndigheter ser abortregler som tillräckliga

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Smer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev