Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Barnmorskor varnar för nya riktlinjer

Publicerad: 3 augusti 2021, 05:32

Sverige har redan en hög medikalisering av förlossningsvården, och nya riktlinjer om igångsättning skulle innebära ytterligare medikalisering för friska gravida, menar debattörerna. Arkivbild.

Foto: Getty Images

Att ändra riktlinjerna vid förlossningar, där alla oavsett status ska sättas igång senast vecka 41, är fel väg att gå. Det menar fem barnmorskor som skriver på DN Debatt.


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdBarnmorskeförbundet

En av de fem artikelförfattarna är Eva Nordlund, ordförande för Svenska barnmorskeförbundet. Övriga fyra barnmorskor är vårdutvecklare och forskare. 

Läs mer: Ytterligare stöd för tidigare igångsättning 

Det var den så kallade Swepisstudien, som Dagens Medicin skrivit om, som fick stor uppmärksamhet och som gjort att några regioner redan ändrat sina riktlinjer om när gravida ska sättas i gång. Men studien fick avbrytas i förtid och flera forskare, förlossningsläkare och barnmorskor menar att man inte kan dra några säkra slutsatser utifrån den avbrutna studien. 

Eva Nordlund är ordförande för Svenska barnmorskeförbundet och en av debattörerna.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Den tidigare standarden har varit igångsättning i vecka 42, även om det varierar i landet. Nationella programområdet för kvinnosjukdomar och förlossningsvård föreslår nu nya riktlinjer, där alla gravida ska erbjudas igångsättning av förlossning senast i graviditetsvecka 41. Det, anser artikelförfattarna, skulle innebära en ökad medikalisering av barnafödandet och få flera negativa konsekvenser. Bland annat kommer vårdtiderna att öka, vilket skulle innebära en ökad belastning på en redan pressad förlossningsvård och tränga undan andra vårdbehov hos gravida. 

”Vi står inför ett vägskäl där det behövs en långsiktig planering av svensk förlossningsvård”, skriver de fem barnmorskorna. ”Får blivande föräldrar ett ökat inflytande över sin egen vård genom standardiserade riktlinjer som är utformade för några få? Ska vi bygga förlossningsvård på en ökad medikalisering om det inte räddar liv? Svaret på dessa frågor är nej!” skriver de i debattartikeln. 

Läs mer:

Studieresultat kan få stor effekt på landets förlossningar 

10 000 fler igångsättningar per år 

Fler igångsättningar sätter press på kliniker 

Tidigare igångsättning i VGR 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-08-09

Riktlinjer är bra men viktigast är att man kan lita på barnmorskors och läkares kunskap och bedömning! Efter v. 41 bör man följa graviditeten noga med antenental fosterövervakning (reg. Av f.r. Ctg intermittent och ultraljud med bedömning av fostervattensmängd. Fosterövervakning perinatalt. Hinnsvepning som metod är av ondo. Smärtsam psykiskt påfrestande metod som ofta leder till blödning  och falska värkar Kvinnan blir negativt inställd till kommande förlossning.

Eva Wirén

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev