Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Bättre överlevnad när båda brösten togs bort

Publicerad: 14 februari 2014, 09:00

Kvinnor med ärftlig bröstcancer som opererade bort bägge brösten levde längre än kvinnor som bara tog bort ett bröst, enligt en ny studie BMJ.


Det är forskare i Kanada som följt 390 kvinnor som fått tidig cancer i ena bröstet under åren 1975 till 1990. Samtliga deltagare i studien hade en ärftlig risk för bröstcancer och var bärare av riskgenerna BRCA1 och BRCA2.

Efter 20 år var överlevnaden 88 procent bland de 181 kvinnor som tog bort bägge brösten, så kallad kontralateral mastektomi. Motsvarande siffra bland dem som bara tog bort det drabbade bröstet var 66 procent.

I en analys där forskarna tog hänsyn till olika ålder, annan behandling och andra prognostiska faktorer var dubbel mastektomi kopplat till en halverad risk att avlida i bröstcancer, jämfört med enkel mastektomi.

Enligt forskarna bakom studien är detta första gången som det finns data på bröstcancermortaliteten efter de bägge typerna av ingrepp i den aktuella patientgruppen.

De betonar dock studien är av observationstyp och därför inte kan fastslå något direkt orsakssamband.

Studien är mycket intressant, anser Brita Arver, överläkare vid Radiumhemmet på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– Många patienter drabbas av bröstcancer utan att veta att de har en ärftlig risk. När vi har fasställt att de har mutation i någon av de här bröstcancergenerna brukar vi informera om möjligheten att att ta bort även det andra bröstet efter en tid. Nu har vi ännu starkare skäl till den rekommendationen, säger hon till Dagens Medicin.

Läs hela originalstudien:

Kelly Metcalfe med flera. Contralateral mastectomy and survival after breast cancer in carriers of BRCA1 and BRCA2 mutations: retrospective analysis. BMJ 2014;348:g226 doi: 10.1136/bmj.g226

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev