söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

BB läggs ner i Sollefteå

Publicerad: 30 september 2016, 14:53

Foto: Thinkstock

BB och två andra enheter inom kvinnosjukvården i Sollefteå kommer att stängas permanent efter årsskiftet.


Det beslutade S och MP-politiker i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd på fredagen.

Socialdemokraterna var splittrade, Miljöpartiet röstade för och det blev ordförandens utslagsröst som fällde avgörandet. Alliansen och Vänsterpartiet röstade mot och Sverigedemokraterna lade ner sin röst.

–Vi har processat frågan sedan i april. Vi har haft en ordentlig genomgång med erfarna läkare om konsekvenser och olika framtidsscenarier. Vi känner att vi fått bra svar på hur patientsäkerheten kan skyddas, säger Ewa Back (S), ordförande i nämnden.

Ett skäl till att landstinget gör besparingen just på kvinnokliniken i Sollefteå är, enligt henne, svårigheterna att rekrytera läkare till BB.

– Det är en mycket bräcklig situation. Man har inte läkare i den utsträckning man bör ha. I dag är de två, men borde vara sex. Den situationen kan inte lösas med mer pengar, säger hon.

De födslar det handlar om finns det rum och kapacitet för på landstingets övriga sjukhus, enligt landstingets utredning. Men besparingarna inom landstinget är ännu inte över.

– Vi räknar med att det kommer att behövas fler beslut. Annars har vi inte ha råd att betala pensioner till tidigare och nuvarande anställda, säger Ewa Back.

Ärendet går nu vidare för beslut i landstingets styrelse och landstingsfullmäktige senare i höst. Totalt ska landstinget spara 250 miljoner kronor.

Hur kommer de besluten gå, om ni är splittrade redan i dag?

– Det återstår att se. Vi tar ansvar för det här nu, så får vi se då, säger hon.

Så sent som i april demonstrerade tusentals personer i Härnösand mot landstingets sparplaner.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev