Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag19.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

BB:s journalsystem tillbaka efter helgens haveri

Publicerad: 23 Januari 2017, 09:44

Foto: Philippe Degroote/Thinkstock

Under två dygn hade journalsystemet på Stockholms förlossningsavdelningar stora problem och låg bitvis helt nere. Vid lunchtid på måndagen ska felet ha åtgärdats.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingDanderyds sjukhusKarolinska universitetssjukhusetSödersjukhuset

Journalsystemet Obstetrix på Stockholms alla förlossningsmottagningar började gå långsamt på lördagen och fungerade inte alls under natten mot söndagen. Sedan kom det igång igen, för att återigen helt sluta fungera. Under tiden har personalen fått göra anteckningar i pappersform för att senare överföra till de digitala journalerna.

På måndagsförmiddagen fick Stockholms läns landstings it-avdelning igång en läskopia, och vid lunchtid rapporterades att Obsterix återigen fungerade fullt ut, utan störningar.

– Det har varit oerhört tungjobbat för personalen. Men vi har rutiner för hur vi ska arbeta när det är såhär, säger Karin Pettersson, medicinskt ansvarig överläkare på förlossningsenheten på Karolinska universitetssjukhuset, till Dagens Medicin.

It-avdelningen inom SLL ska ha identifierat problemet, men har inte gått ut med någon information om vad orsaken var. Det har inte kommit några rapporter om att systemhaveriet orsakat några patientskador.

– Det blir en ökad belastning och det är olyckligt för medarbetarna. Men jag skulle inte säga att det medfört några allvarliga risker för patienterna, säger Johan Bratt, chefläkare på SLL.

Han påpekar också att allvarliga medicinska komplikationer har antecknats i Take Care, landstingets generella journalsystem som inte har haft några problem i helgen.

Han känner inte heller till att något liknande har hänt med Obstetrix tidigare, trots att det använts över ett decennium.

Mia Ahlberg, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet, tycker att det är märkligt att felet tagit så lång tid att åtgärda.

– Fördelarna överväger fortfarande på långa vägar det gamla papperssystemet när kvinnan själv fick komma med sin journal i handen, men det går uppenbarligen inte att säkra det här systemet, säger hon till nyhetsbyrån TT.

Obstetrix används i 16 av 20 landsting, enligt en rapport av SLIT, landstingens it-strateger/it-chefer.

Texten har uppdaterats.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev