tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

BB Sophia hade en omöjlig budget

Publicerad: 12 februari 2016, 13:01

Foto: Mikael Sjöberg/Bildbyrån

Den ekonomiska kalkylen för BB Sophia var inte hållbar. Inte ens med full kapacitet hade verksamheten gått plus, enligt Praktikertjänsts vd.

Ämnen i artikeln:

BB SophiaStockholms läns landsting

En hyra på drygt 16–17 miljoner kronor om året och höga kostnader för anestesi- och intensivvård blev för mycket för BB Sophia.

– Ersättningssystemet tar inte hänsyn till att vi har högre hyreskostander än andra förlossningar och att anestesi och intensivvård är dyrare för oss, som inte kan dela de utgifterna med annan verksamhet, så som man kan göra på ett sjukhus. Inte ens med fulla volymer, på 4 000 förlossningar om året, skulle BB Sophia kunna nå ett nollresultat, säger Johan Fredriksson koncern-vd för Praktikertjänst AB.

Men ersättningssystem, hyra och intensivvårdskostnader var väl kända poster redan från början?

– Hur det gick till när man beräknade verksamheten vet jag inte. Det hände innan jag tillträdde som vd. Men vad som gått snett är något som vi ska utreda under våren, så att det inte kan ske igen, säger Johan Fredriksson.

BB Sophia drivs genom dotterbolag Barnbördshuset i Praktikertjänst, med vd och chefläkare Harald Almström i spetsen. Han och barnmorskan Gudrun Abascal har varit drivande i uppbyggnaden av BB- Sophia. Ingen av dem kommenterar läget i dag, alla frågor hänvisas till koncernens vd.

Verksamhet, med en omsättning på 320 miljoner kronor har, sedan starten våren 2014, gått minus med 180 miljoner kronor. Hur detta varit möjligt kan alltså ingen svara på.

Nästa vecka kommer Praktikertjänst att säga upp avtalet med Stockholms läns landsting. Avtalet har minst sex månaders uppsägningstid och under den tiden ska verksamheten bedrivas som vanligt.

Personalen på BB Sophia har informerats enligt medbestämmandelagen men några uppsägningar eller varsel har ännu inte lagts.

– Vi vill ju att personalen ska arbetar kvar tills vi lägger ner verksamheten, säger Johan Fredriksson.

Vad som ska hända i de nybyggda lokalerna – som ägs av Sophiahemmet – är oklart. Praktikertjänst har ett hyresavtal som löper ytterligare 13 år.

Hur Stockholms läns landsting ska trolla fram uppemot 4 000 nya förlossningsplatser till hösten är också oklart.

– Vi jobbar som attan med detta, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Barbro Naroskyin.

Tanken är att alla befintliga förlossningskliniker ska utöka sin kapacitet. Hur mycket de olika sjukhusen ska plussa på i sina volymer kan Barbro Naroskyin inte säga i nuläget.

Samtidigt sker stora förändringar runt om på sjukhusen, bland annat byggs förlossningen på Södersjukhuset om och Karolinska förbereder flytt till det nybyggda sjukhuset.

En ny förlossningsenhet planeras vid St Görans sjukhus, men först 2018.

Med tanke på lokalproblemen kanske landstinget kan hyra BB Sophias lokaler, de är ju anpassade för förlossningsvård?

– Det finns inga diskussioner eller planer på detta i dag, säger Barbro Naroskyin.

Oklarheterna kring förlossningsvården i Stockholm banar väg för ett nytt barnmorskeuppror, tror Dag Larsson, S, oppositionslandstingsråd, som nyligen haft ett möte med barnmorskor och representanter från förlossningsklinikerna.

– Vi måste snabbt få fram fler platser och säkra kvalitén i förlossningsvården. Jag vill också se en haverikommission som utreder hur det var möjligt att BB Sophia kunde öppna och vad vårdvalet inom förlossning får för konsekvenser. Landstinget kan inte förlita sig på privata aktörer, som kommer och går, när det gäller en så viktig verksamhet.

Relaterat material

BB Sophia stängs

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev