Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

”BB Sophia har en unik intensivvårdsresurs”

Publicerad: 13 november 2014, 14:08

Det är beklagligt att Elinor Odeberg (S) skriver en artikel om BB Sophia som är full av felaktigheter och bygger på okunskap, skriver Harald Almström, chefläkare på BB Sophia.


Ämnen i artikeln:

BB Sophia

Vidare är det osmakligt att hon använder en tragisk händelse, som fortfarande är under utredning, till grund för artikeln. Här kommer därför ett bemötande av hennes beskyllningar:

BB Sophia har risker inbyggda i konstruktionen då intensivvård måste finnas på plats omgående .

BB Sophia har byggt upp en unik och obstetriskt fokuserad akut intensivvårdsresurs, dygnet runt, för att säkert kunna ta hand om akuta situationer som kan uppstå inför, under och efter förlossning. Utöver barnmorskor och förlossningsläkare har vi omedelbart tillgängligt specialistteam bestående av specialistläkare och specialistsjuksköterskor inom anestesi- och intensivvård/operation och neonatologi. Vi har två operationsteam redo för att omedelbart ta hand om två samtidiga akuta obstetriska situationer. Det finns ett beredskapssystem för situationer med behov av resursförstärkning på plats inom 30 minuter. BB Sophia har två fullt utrustade operationssalar och en, än så länge Sverigeunik, blod-depå med kontinuerlig elektronisk övervakning och kommunikation med transfusionsmedicin Karolinska Solna.

Transportsträckan mellan BB Sophia och Karolinska kan vara en fråga om liv och död.

I själva verket är det en sammanhållen intensivvårdskedja för stabiliserade patienter, på samma sätt som dagligen sker mellan intensivvårdsavdelningar i Stockholms läns landsting, SLL.

BB Sophia har en  affärsmodell  om att handha endast lågriskförlossningar.

BB Sophia har ett avtal med SLL som reglerar att vi får ta emot förlossningar från vecka 37, förutom vissa definierade riskförlossningar. Vi har ett födelsehus redo att ta emot förlossningar från vecka 32.

BB Sophia försöker aktivt undvika högriskgraviditeter .

Vi handhar alla typer av förlossningar som ryms inom avtalet, och tar om hand om alla akuta situationer som kan uppstå under en förlossning.

Elinor påstår att det inte finns tillräcklig kompetens på BB Sophia. Det är en skymf mot vår personal. Samtlig personal har gedigen erfarenhet inom respektive profession, vi kan utan tvekan mäta oss med vilken annan förlossningsklinik som helst vad gäller kompetens och erfarenhet hos personalen.

Sedan öppnandet i mars har över 2 000 barn fötts här, vi får mycket uppskattning från nöjda familjer och akuta problem med både svårt sjuka mammor och barn hanteras på ett professionellt och säkert sätt. Över 200 barn har vårdats på vår neonatalavdelning. I de fåtal fall transport till andra enheter har krävts, har dessa förlöpt säkert och komplikationsfritt.

Relaterat material

deb ”Stoppa förlossningar på BB Sophia”

Ämnen i artikeln:

BB Sophia

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev