tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

BB Sophia stänger tre månader tidigare

Publicerad: 1 mars 2016, 14:37

Foto: Thinkstock

På tisdagen stod det klart hur Stockholms förlossningskliniker ska dela på ansvaret efter att BB Sophia sagt upp sitt avtal.

Ämnen i artikeln:

BB SophiaStockholms läns landstingKarolinska universitetssjukhusetSödersjukhusetDanderyds sjukhus

JK


Som Dagens Medicin tidigare rapporterat har BB Sophia, som drivs av Praktikertjänst, sagt upp sitt avtal med Stockholms läns landsting, SLL. Enligt ett pressmeddelande från landstinget har parterna nu träffat en gemensam överenskommelse som innebär att BB Sophia avvecklar sin verksamhet redan den 16 maj, tre månader tidigare än vad avtalet formellt kräver.

– Jag är nöjd med att vi kan utöka kapaciteten på övriga förlossningsenheter redan före sommaren. Det är bra både för de kvinnor som ska föda och för medarbetarna. Förändringen har kunnat ske tack vare ett bra samarbete med BB Sophia och med övriga förlossningsenheter, säger Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör, i pressmeddelandet.

BB Sophia genomförde omkring 3 200 förlossningar 2015 och fram till dess att kliniken stänger räknar SLL med att den hinner med ytterligare 1 200 förlossningar under 2016. Samtidigt ökar kapaciteten på de övriga förlossningsklinikerna i Stockholm med 2 925 förlossningar från och med den 16 maj, se faktaruta.

Av pressmeddelandet framgår också att de övriga förlossningsklinikerna ska rekrytera barnmorskor och barnsjuksköterskor för att möta den utökade vården. Landstinget ska även stödja de anställda som påverkas av förändringarna. Det finns i dagsläget inga detaljer kring hur växlingen från sju till sex kliniker ska gå till, utan det ska utarbetas i samråd med bland andra personalansvariga på respektive enhet, heter det i pressmeddelandet.

Utökning av förlossningar 2016

■ Södersjukhuset: +900
■ Södertälje sjukhus: +425
■ Karolinska Solna: +150
■ Karolinska Huddinge: +800
■ Danderyds sjukhus och BB Stockholm: +650

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev