Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

BB Sophia stängs

Publicerad: 4 februari 2016, 14:01

Foto: Mikael Sjöberg/Bildbyrån

NY VERSION Praktikertjänst ser ingen möjlighet till lönsamhet och tänker säga upp sitt vårdavtal med Stockholms läns landsting.


Ämnen i artikeln:

BB SophiaStockholms läns landstingPraktikertjänst

Sedan BB Sophia startade 2014 har förlossningskliniken haft en årlig omsättning på omkring 160 miljoner kronor. Och en årlig förlust på omkring 90 miljoner kronor.

– Det är enorma förluster i relation till hur stor verksamheten är. Vi ser ingen möjlighet utifrån hur ersättningssystemet är utformat i dag få en ekonomi i balans. Då har vi inte sett någon annan möjlighet än att ta det här tunga och tråkiga beslutet att säga upp avtalet, säger Johan Fredriksson, vd för Praktikertjänst, till Dagens Medicin.

Hade ni räknat på ersättningsnivåerna och vad som skulle vara ekonomiskt lönsamt?

– Jo, det har vi förstås gjort. Vi kan bara konstatera att ansvaret för den uppkomna situationen faller på oss själva. Ersättningssystemet, eller nivåerna, har inte förändrats i någon större omfattning.

Johan Fredriksson säger att Praktikertjänst nu kommer att analysera hur situationen kan ha uppkommit.

– Inte för att ställa någon vid skampålen utan för att lära oss.

Praktikertjänst driver sedan år 2000 BB Stockholm i anslutning till Danderyds sjukhus men enligt vd:n är det där två betydelsefulla saker som skiljer förlossningsklinikerna åt. BB Sophias nybyggda lokaler är betydligt dyrare och har dessutom tvingats bygga upp en egen organisation för operation, anestesi och intensivvård. Sammantaget gör det att förlossningarna på BB Sophia är dyrare, konstaterar Johan Fredriksson.

Vad som händer med BB Sophias omkring 200 anställda är ännu inte klart. Enligt Johan Fredriksson ska diskussioner med de fackliga organisationerna inledas nästa vecka och det är därför inte bestämt när vårdavtalet med Stockholms läns landsting ska sägas upp. Avtalet har sex månaders uppsägningstid.

Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör, i Stockholms läns landsting, kommenterar i ett pressmeddelande effekterna av Praktikertjänst beslut.

– Vi arbetar intensivt för att de blivande föräldrar som ska föda barn under året ska känna sig trygga med att det finns förlossningskapacitet och att de ska få en bra förlossning vid någon av våra förlossningsenheter. Vi ska också arbeta aktivt för att under ordnade former hitta bästa möjliga lösningen för alla de kompetenta och erfarna medarbetare som nu berörs, säger hon.

BB Sophias verksamhet har omfattat omkring 3 500 förlossningar per år och fick i samband med öppnandet kritik för brister i tillgången på intensivvård när det gäller bemanning och kompetens.

Relaterat material

Allvarliga risker på BB Sophia

Avtal påskrivet för BB Sophia

deb ”Stoppa förlossningar på BB Sophia”

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev