Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Bedövning minskade risk för förlossningsdepression

Publicerad: 24 juli 2014, 08:19

Foto: Thinkstock

Smärtlindring vid förlossningen kan minska risken för depression efteråt, enligt en ny studie.


Studien är gjord av forskare vid Peking University First Hospital och omfattade 214 kvinnor. Hälften av kvinnorna födde utan bedövning, hälften av dem fick epiduralbedövning på egen begäran.

Över en tredjedel av kvinnorna, 35 procent, som inte fått epiduralbedövning fick förlossningsdepression. Av dem som fått bedövning var siffran bara 14 procent.

Det rapporterar nyhetsbyrån TT, som även citerar Katherine Wisner, en amerikansk professor i psykiatri och obstetrik, som anser att resultaten är spännande och anser att fler studier bör göras i andra kulturer och bland kvinnor med hög risk för förlossningsdepression.

– Det finns ett välkänt samband mellan svår och långvarig smärta och depression, skriver hon i en kommentar i den vetenskapliga tidskriften Anesthesia & Analgesia, där studien är publicerad.

De kinesiska forskarna framhåller också vikten av större studier för att utvärdera resultatet.

■ Läs studien här: Ding med flera. Epidural Labor Analgesia Is Associated with a Decreased Risk of Postpartum Depression: A Prospective Cohort Study. Anesthesia & Analgesia, publicerad i augusti 2014, vol 119. doi: 10.1213/ANE.0000000000000107

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev