Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Behandling med Herceptin kan breddas

Publicerad: 22 augusti 2017, 07:00

Hanna Fredholm stansar ut snitt från bröstcancertumörer i biobank. Snitten används senare för testning av her2-status.

Fler bröstcancertumörer än vad som upptäcks med dagens tester uttrycker proteinet her2, enligt ny svensk forskning. Därmed skulle möjligen fler patienter kunna ha nytta av läkemedlet Herceptin.


Ämnen i artikeln:

BröstcancerKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutetLäkemedel

– Detta är ett anmärkningsvärt fynd. Det känns otillfredsställande att det verkar finnas en grupp kvinnor som i dag inte får del av den bästa behandlingen vid den här typen av bröstcancer, säger Hanna Fredholm, kirurg vid bröstcentrum på Karolinska universitetsjukhuset i Solna och en av forskarna bakom den nya studien.

Överuttryck av her2-receptorn på tumörerna var tidigare en markör för dålig prognos för kvinnor med bröstcancer. Men sedan det her2-blockerande läkemedlet Herceptin (trastuzumab) introducerades för mer än tio år sedan har prognosen förbättrats påtagligt.

I dag är det runt 15 till 20 procent av patienterna vars tumörer överuttrycker her2. Men enligt den nya studien kan det alltså röra sig om fler än vad som upptäcks med dagens antikroppsbaserade tester.

När Hanna Fredholm återanalyserade prover från över 800 kvinnor med potentiellt botbar bröstcancer ökade andelen her2-positiva tumörer från 20 till 24 procent när hon parallellt testade tumörernas genuttryck med så kallad in situ hybridisering eller sish-test.

Sish-test är en dyrare och en mer tidskrävande metod att använda. Den nyttjas normalt för att bekräfta positiva fynd vid antikroppstester, men hittar uppenbarligen också her-positiva tumörer som dagens tester missar.

Forskarna konstaterar även att gruppen som var falskt her2-negativa också hade en sämre prognos än sant her2-positiva, även sett till att patienterna insjuknade innan Herceptin började användas i rutin.

– Detta fynd har vi ingen säker förklaring till, men vi noterade att de falskt negativa her2-tumörerna i högre utsträckning var östrogenreceptorpositiva och uttryckte basala tumörmarkörer, talande för en mer aggressiv tumörbiologi, säger Hanna Fredholm.

Hon presenterade studien i går måndag som ett abstract på den pågående Kirurgveckan i Jönköping.

Enligt Jonas Bergh, professor i onkologi vid Karolinska institutet och medförfattare till abstractet, öppnar resultaten för breddad behandling.

– Alla patienter som har god möjlighet att svara på anti-her2-terapi bör givetvis erbjudas sådan behandling. Dock bör kommande studier jämföra behandlingseffekt mellan patienter som hittas med de två typerna av analyser, säger han.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev