Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Blickar riktas mot avbruten förlossningsstudie

Publicerad: 2 oktober 2019, 05:00

Enligt WHO definieras en överburen graviditet som en graviditetslängd mer än eller lika med 42 fullgångna veckor.

Foto: Thinkstock

En svensk studie som undersöker när det är säkrast att initiera en förlossning har väckt uppmärksamhet efter att ha avslutats i förtid. Men varför den avbröts är höljt i dunkel.

Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Studien i fråga kallas Swepis, Swedish postterm induction study. Målet med den randomiserade registerbaserade studien var att undersöka om det är säkrare för bebisen och mamman om förlossningen sätts i gång i graviditetsvecka 41 i stället för efter 42 fullgångna graviditetsveckor, varav det sistnämnda är vanligast på svenska kliniker. Bilden ser däremot annorlunda ut i flera andra länder, där man redan har börjat att initiera förlossningar i graviditetsvecka 41.

Studien startade 2016, och 15 av landets förlossningskliniker har deltagit. Enligt SVT Nyheter Väst fick klinikerna ta del av preliminära resultat i början av året, och dessa talade för att det var bäst för bebisen om igångsättningen skedde redan i graviditetsvecka 41. Det ledde till att Falu lasarett ändrade sina rutiner för igångsättning.

Swepis skulle ha pågått i tre år, men ska ha avslutats i förtid enligt teveprogrammet Kalla fakta som har gjort ett inslag – som sänds senare i höst – om studien. Enligt Kalla fakta ska sex bebisar ha dött i gruppen där förlossningen initierades i graviditetsvecka 42.

Dagens Medicin har sökt Ulla-Britt Wennerholm, överläkare på kvinnokliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och en av de ansvariga forskarna för Swepis. Hon vill dock inte kommentera i nuläget, utan skriver i ett mejl till Dagens Medicin att studien är inskickad till tidskrift och under bedömning. ”Under denna tid får man inte gå ut med några resultat eller diskutera studien med massmedia”, skriver Ulla-Britt Wennerholm.

Forskarna ska ha haft data för strax över 2 700 kvinnor när studien avbröts. Tanken var att minst 10 000 kvinnor skulle ingå i studieunderlaget.

Uppgifter om utfallen för kvinnorna och bebisarna har hämtats från Graviditetsregistret och Svenskt neonatalt kvalitetsregister. Studiens primära effektmått är bebisarnas sjuklighet och död i anslutning till förlossning och nyföddhetsperioden. Sekundära utfallsmått är bland annat sjuklighet hos kvinnorna och barnens hälsa och utveckling upp till fyra års ålder.

Överburen graviditet

Enligt Världshälsoorganisationen WHO definieras en överburen graviditet som en graviditetslängd mer än eller lika med 42 fullgångna veckor, räknat från sista menstruationens dag. En överburen graviditet kan medföra komplikationer, exempelvis finns risk att moderkakan börjar fungera sämre och bebisen kan därmed få svårare att syresätta sig.

Källa: Graviditetsregistret, 1177 Vårdguiden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev