Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Borgerliga politiker sågar förslaget om abortregister

Publicerad: 20 juli 2009, 09:45

Borgerliga politiker sågar förslaget om abortregister

Foto: Anders Flanking (c).

Moderaterna, centern och folkpartiet vill inte ha något abortregister. Men från kristdemokraterna hörs positiva röster till förslaget.


Utredaren Anders Milton föreslog tidigare i somras ett nationellt abortregister. Till skillnad från den statistik som Socialstyrelsen har tillgång till i dag skulle det nya registret inkludera personnummer för samtliga kvinnor som genomgått abort i Sverige.

Chatrine Pålsson Ahlgren (kd) säger till Svenska Dagbladet att hon anser att idén är värd att pröva. Hon tror att det kan vara ett sätt att få reda på mer om orsakerna till aborter.

Representanter för de andra borgerliga partierna är däremot negativa till förslaget.

Centerpartiets partisekreterare Anders Flanking anser att ett abortregister med personuppgifter inkräktar på integriteten.

– Det skapar också osäkerhet för människor som redan är i en svår beslutssituation, eftersom de inte vet hur uppgifterna kommer att hanteras, säger han till Svenska Dagbladet.

Anders Flanking vill nu att socialminister Göran Hägglund snarast meddelar att regeringen inte tänker anta förslaget om ett nationellt abortregister.

Också Barbro Westerholm (fp) är kritisk.

– Min omedelbara inställning är att det här är för känsliga data för att lägga i ett register, säger hon.

Anders Milton har motiverat förslaget bland annat med att ett abortregister kan ge bättre möjligheter att utvärdera metoder och att arbeta förebyggande. Andra förslag i Anders Miltons utredning är exempelvis gratis preventivmedel till unga och utökad sexualundervisning.

Relaterat material

Utredare vill dela ut gratis dagen efter-piller på skolor

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev