Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Borttagning av livmodern ökar risk för inkontinens

Publicerad: 26 oktober 2007, 07:58

Kvinnor som opererar bort sin livmoder drabbas i större utsträckning av urininkontinens jämfört med kvinnor som har kvar sin livmoder. Det visar en svensk studie som publiceras i dagens utgåva  av tidskriften Lancet.


Hysterektomi, kirurgiskt avlägsnande av livmodern, är den vanligaste gynekologiska bukoperationen i världen. Ingreppet utförs oftast för att bota godartade åkommor med målet att höja livskvaliteten. De långsiktiga effekterna är dock till stor del okända.

En studie som publiceras i dagens nummer av tidskriften Lancet visar dock att kvinnor som fått livmodern bortopererad löper 2,4 gånger större risk att senare i livet genomgå kirurgi för urininkontinens, jämfört med kvinnor som inte genomgått hysterektomi. Bakom studien står forskare vid Karolinska institutet i Solna. De högsta riskerna för inkontinenskirurgi förelåg inom fem år efter det att livmodern opererats bort.

Studien är baserad på analyser av svenska patientregister. Totalt ingick drygt 165 000 kvinnor som genomgått hysterektomi och nästan 479 000 kvinnor som inte fått livmodern borttagen.                The Lancet 2007; 370:1494–1499

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev