Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Bra att äta rätt inför graviditet

Publicerad: 18 April 2018, 12:03

Både mannens och kvinnans livsstil innan graviditet kan ha betydelse för barnet.

Foto: Thinkstock

Hur blivande föräldrar äter flera månader före graviditeten kan få betydelse för barnet. Och det gäller både mamman och pappan, visar en genomgång av forskning.


Det är i tidskriften The Lancet där forskare i tre artiklar gått igenom tillgänglig vetenskaplig litteratur på området, och drar slutsatsen att föräldrarnas matvanor och livsstil månaderna före befruktningen kan ha betydelse för det blivande barnets välmående.

– Tiden före befruktningen är en kritisk period då föräldrarnas hälsa, inklusive vikt, ämnesomsättning och diet, kan påverka risken för framtida kroniska sjukdomar hos barnen, säger artikelns huvudförfattare, Judith Stephenson, professor vid University College London, till tidskriften.

Tidigare forskning, säger hon, har till stor del fokuserat på riskfaktorer som rökning och övervikt, men inte haft lika stort fokus på näringsintaget månaderna före befruktningen.

I den aktuella artikeln presenteras bland annat en analys som pekar på att nästan alla brittiska kvinnor i reproduktiv ålder näringsmässigt sett är oförberedda för en graviditet avseende mängden folsyra och järn. Uppskattningsvis ligger 96 procent av alla kvinnor under det rekommenderade dagsintaget för de båda näringsämnena inför en graviditet, som i Sverige är 400 mikrogram folsyra respektive 15 milligram järn.

Att slarva med föda, röka, dricka alkohol, och så vidare kan dessutom orsaka genetiska, cellulära, metaboliska och fysiologiska förändringar som kan komma att påverka det ofödda barnets chans till en bra hälsa, enligt analyserna.

Det handlar inte bara om att det är den blivande mamman som ska sköta sig. Övervikt bland män, till exempel, har visat sig kunna påverka spermiekvaliteten, något som i sin tur skulle kunna utgöra en risk för kronisk sjukdom för barnet senare i livet.

- Detta inte sagt för att göra människor rädda eller skuldbelägga någon, utan för att belysa vikten av en bra hälsa för nästa generation och det ansvar vi alla har för det, säger Judith Stephenson.

Läs abstract till de tre studierna i Lancet.

JOHAN NILSSON/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev