Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Bra utfall vid bevarad bröstvårta

Publicerad: 20 augusti 2014, 09:28

Kirurgveckan 2014. Att spara bröstvårtor då bort­opererade bröst ska återskapas innebär inte ökad risk för återfall i cancer, enligt en svensk studie.


– För många patienter är mamillen som pricken på i:et eller som ögat mitt i. Det är som en identitet. Ett bröst utan bröstvårta upplevs av många inte vara ett bröst, säger Jana de Boniface, onko­plastik­kirurg på Karo­linska universitetssjukhuset, och den forskare som lett studien.

Om man kunde bevara bröst­vårtan oftare vore det alltså en stor vinst för patienten.

Enligt Socialstyrelsen genomförs knappt 4 000 mastektomier i Sverige varje år. Tidigare brukade man ta bort så mycket vävnad som möjligt där det kunde finnas risk för återfall. I dag är man fort­farande försiktig men framför allt hud sparas allt oftare för att göra en omedelbar rekonstruktionen av bröstet bättre och mer tilltalande för patienten.

Även bröstvårtor sparas men eftersom de innehåller mynningar av mjölkgångar, som teoretiskt skulle kunna drabbas av nya tumörer, råder det delade meningar om det innebär en ökad fara för patienten att behålla bröstvårtan.

Tidigare studier har visat olika hög risk för återfall, men flera studier innehåller brister och vissa är dessutom föråldrade, tycker Jana de Boniface. I en tidigare studie från Karolinska har exempelvis patienter som opererats på 1980- och 90-talet varit med.

– Sen dess har vår teknik för­finats. Därför tyckte vi att det var värt att undersöka det här igen, förklarar hon.

Den nya studien är en så ­kallad matchad kohortstudie, där 67 patienter som genomgick mamillsparande mastektomi jämfördes med en kontrollgrupp med 203 patienter som fått konventionell mastektomi. Alla opererades på Karolinska under perioden 2000 till 2012. Forskarna matchade ålder, operationsår och tumörstadium för att få ett så statistiskt säkert underlag som möjligt.

Det de ville ta reda på var ifall det efter tre år fanns någon skillnad i lokalt tumöråterfall, och om det fanns någon skillnad i överlevnad som skulle kunna bero på valet av kirurgisk metod.

– Det man kan säga är att det gick oväntat bra för dem, säger Jana de Boniface och syftar på den grupp som fått behålla sina bröstvårtor.

Forskarna såg inga signifikanta skillnader mellan de patienterna och kontrollgruppen.

Karolinska och de andra Stockholmssjukhusen bevarar i dag rutinmässigt bröstvårtor, under förutsättning att man inte hittat några cellförändringar i dem. Den nya studien, som ska publiceras i European Journal of Surgical Oncology, stödjer denna praxis, hävdar Jana de Boniface.

Den presenteras under den pågående Kirurgveckan i Karlstad.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev