Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Brist på bröstradiologer hotar mammografin

Publicerad: 12 oktober 2016, 12:03

Foto: Thinkstock

Det råder brist på personal vid nästan nio av tio mammografiavdelningar. Det visar en undersökning som Cancerfonden låtit göra. Läget är akut och det behövs ett nationellt grepp, säger läkare.


Ämnen i artikeln:

Bröstcancer

– Systemet är på väg att rasera. Det finns 4–5 landsting i landet där det finns enstaka radiologer på plats, men de är på väg att gå i pension. Sedan finns det ingen. Då undrar man hur det ska gå att upprätthålla det här systemet, säger Jan Zedenius, chefläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden, till TT.

Samtidigt som pensionsavgångar är att vänta behöver antalet bröstradiologer öka från dagens 97 till 128 stycken, anser Cancerfonden.

Enligt en undersökning som Cancerfonden låtit göra, saknas läkare och sjuksköterskor på 85 procent av landets alla mammografiverksamheter. Bristen har redan lett till att kvinnor numera undersöks mer sällan. Det har gått så långt att det behövs någon form av nationellt grepp eller initiativ för att ändra utvecklingen, enligt fonden. I exempelvis Stockholm saknas motsvarande tio heltidstjänster.

– Fler områden inom cancervården har stora problem, men läget är akut just inom mammografin.

Enligt fondens beräkningar kommer varannan tjänst som bröstradiolog att inom fem år stå tom. 40 bröstradiologer pensioneras inom den här tiden, medan endast 13 är under utbildning.

En följd av personalbristen är att det redan nu är kö till många enheter och att kvinnor kommer att få vänta längre på att få undersöka brösten. Och drar undersökningarna ut på tiden ökar risken för att upptäcka cancer för sent. För att alls klara situationen i dag måste enheterna förlita sig på övertid, hyrpersonal och att pensionerad personal tycker in.

TT, DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

Bröstcancer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev