Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Bröstcanceroperationer betydligt färre efter omorganisation

Publicerad: 21 juni 2016, 14:23

Antalet bröstcanceroperationer i Stockholm har minskat kraftigt efter omorganisationen som trädde i kraft vid årsskiftet. Två av sjukhusen med cancercentrum har inte levererat enligt avtal, menar landstinget.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingSödersjukhusetKarolinska universitetssjukhuset

Länk till innehåll

Under årets fyra första månader genomfördes 415 bröstcanceroperationer i Stockholms läns landsting, SLL. Det kan jämföras med 533 för samma period år 2015, eller 566 år 2014. Det är en minskning med i genomsnitt en fjärdedel.

Tidigare stod fyra sjukhus för bröstcanceroperationer i Stockholm. Efter årsskiftet gäller en ny organisation med tre centrum på St Görans sjukhus, Karolinska universitetssjukhuset och Södersjukhuset. Därtill har de små mammografimottagningarna försvunnit i koncentrationen mot de tre cancercentrumen.

– Dessa tre centra har fullt ansvar för att de ska ta helhetsansvar för  patienterna, säger Roger Henriksson, chef för Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, till Dagens Medicin.

Landstinget har i samband med omorganisationen alltså även sagt upp avtalen med de små mammografienheterna. Det har lett till kritik från bland annat patientorganisationer. Men enligt Roger Henriksson har sjukhusen lovat att de ska kunna ta ett ansvar inkluderande mammografi  och att sjukhusen vid behov anlita underleverantörer vid behov.

Felet ska alltså inte vara organisatoriskt. Det håller landstingsrådet Ella Bohlin (KD), som arbetar med cancerfrågor, med om.

– Man kan absolut inte skylla på att det är en organisatorisk miss, för det här är väl förberett. Det är vårdgivarna som inte levt upp till avtalen, och det känner jag stor besvikelse över, säger hon.

Om läget inte har förbättrats senare i år, vad händer då?

– Vi har hela tiden en dialog med sjukhusen. I så fall behöver den dialogen i ägarutskottet intensifieras, säger Ella Bohlin.

Men redan nästa vecka ska Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och Regionalt cancercentrum träffa ledningen för sjukhusen för att se hur man går vidare. Enligt förvaltningen har St Görans sjukhus levt upp till sin del, medan framför allt Karolinska, men även Södersjukhuset, inte gjort det.

St Görans sjukhus berättar för Dagens Medicin att deras organisation har fungerat som de planerat, trots att de haft fler patienter än de räknat med. Och möjligen kan det förklara en del av de andra sjukhusens svagare statistik.

På Södersjukhuset har man haft ungefär 3 000 färre undersökningar i år. Och det tror Karin Leifland, ansvarig för bröstcentrum, delvis beror på att de patienterna fått remiss till andra sjukhus, sannolikt St Göran. Och det i sin tur gör att Södersjukhuset har gjort färre operationer.

– Som det ser ut nu, när det gäller kliniska patienter, har vi inga köer. När det gäller screeningen görs den på Södersjukhuset och Tumba. På Södersjukhuset ligger vi i fas, och i Tumba ligger vi en månad efter.

Dagens Medicin har sökt en kommentar från Karolinska, men inte fått svar. Jan Frisell, professor vid bröstcentrum på Karolinska, säger dock till Dagens Nyheter att de har kommit efter i mammografiscreeningen efter att två stora aktörer som röntgade, lades ned.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News