Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Bröstförstoring kan dölja tumörer vid mammografi

Publicerad: 28 maj 2010, 11:11

En ny typ av bröstförstoring gör att det inte går att tolka bilderna efter en mammografi, något som de plastikkirurgiska klinikerna talar tyst om. Nu varnar läkare för den nya metoden. (Ny version 13.08)


”Man kan göra mammografi även om man är behandlad med Macrolane, eftersom Macrolane syns som en ljus skugga på röntgen.”

Så står det på Stureplansklinikens hemsida, en plastikkirurgisk klinik i Stockholm, som just nu har ett ”sommarerbjudande”. För blott 11 900 kronor kan brösten förstoras med hjälp av Macrolane, en sorts gel bestående av en syntetisk variant av hyaluronsyra som sprutas in i brösten.

Men det klinikerna inte upplyser om är att mammografin blir helt värdelös om brösten är behandlade med Macrolane. Bilderna går inte att tolka, helt enkelt.

– Vi kan inte säga något alls egentligen eftersom bröstvävnaden är dold bakom gelen, säger Isa Berlin, radiolog vid Kärnsjukhuset i Skövde, till Göteborgs-Posten.

Hon har på kort tid ställts inför två liknande bilder. I bröstvävnaden syns gelen som två vita bollar eller som ett vitt moln. I båda fallen hade kvinnorna sökt vård för att de hade känt en knöl i bröstet. Det första steget var en bröströntgen.

– Det gick inte att tolka bilderna, säger Isa Berlin.

Nästa steg var ett ultraljud, men inte heller det fungerade på grund av gelen.

Problemet har även uppmärksammats i Stockholm där Karin Leifland, verksamhetschef för företaget Unilabs mammografiverksamhet vid S:t Görans sjukhus, inte ger mycket för Stureplansklinikens information.

– Ja, det är klart att man kan göra en mammografi. Men poängen är ju att bilderna inte går att tolka.

Men läkaren Pyra Haglund, medicinsk verksamhetschef för Stureplanskliniken, tycker inte att mammografiundersökningarna omöjliggörs av Macrolane.

– Detta är en relativt ny behandling, varför de som granskar bilderna måste lära sig hur Macrolane ser ut. Samtidigt är det oerhört viktigt att vi är tydliga i vår information till patienterna, men att Macrolane skulle göra det helt omöjligt att tolka mammografibilder är inget jag känner igen.

Men det är ju precis vad flera mammografiläkare hävdar.

– Det är nog en förenkling av verkligheten. I de allra flesta fall är detta inget problem alls. Vi rekommenderar alla våra patienter i dessa åldrar att genomgå en mammografiundersökning så att de har en bild att jämföra med. Sedan är det också viktigt att patienterna, inför en mammografiundersökning, informerar läkarna om att de har satt in Macrolane.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev