Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Bröstimplantat kopplas till cancerform

Publicerad: 2 november 2020, 09:18

Röntgenbild av kvinna med bröstimplantat.

Foto: Getty Images

Men Läkemedelsverket bedömer att det ännu behövs mer forskning för att förbjuda implantaten.


Ämnen i artikeln:

BröstcancerLäkemedelsverket

De nya rönen kommer från den EU:s vetenskapliga kommitté för hälso- och miljörisker och nya risker (Scheer). Kommittén har undersökt kopplingen mellan bröstimplantat och en form av cancer som kallas ALCL, eller BIA-ALCL när den förekommer nära ett implantat, som Läkemedelsvärlden var först om att rapportera.

I ett preliminärt utlåtande skriver Scheer att sambandet tycks vara begränsat till texturerade bröstimplantat – alltså implantat med en skrovlig yta. Texturerade bröstimplantat föredras ofta eftersom de rör på sig mindre än släta implantat. Men enligt kommittén förekommer de texturerade alltså betydligt oftare i fall av BIA-ALCL.

– Det är första gången som det konstaterats ett samband mellan texturerade implantat och den här cancerformen, men det är få som drabbas, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef på medicinteknik på Läkemedelsverket, till TT.

Samtidigt skriver kommittén att bilden ännu inte är helt tydlig, eftersom cancerformen är mycket ovanlig – totalt har elva fall av BIA-ALCL rapporterats i Sverige, inklusive två dödsfall. Dessutom är rapporteringen om såväl sjukdomsfall som vilka implantat som varit inblandade inte systematisk.

Scheer kan heller inte slå fast varför just texturerade implantat är särskilt riskabla, men teorier som nämns är att partiklar eller friktionen kan leda till inflammationer.

Trots de nya rönen planerar inte Läkemedelsverket att förbjuda de texturerade implantaten, utan väntar in ytterligare studier. Anledningen är främst att fallen är så få i Sverige, och att ingen ökning av fall noterats.

– I dagsläget har vi inte anledning att vidta andra åtgärder än att fortsätta att utreda inkomna rapporter och bevaka. Vi följer noga det arbete som görs på området inom EU, just med tanke på att det är väldigt få konstaterade fall i Sverige, säger Ewa-Lena Hartman.

Det är ett gediget arbete som sammanställts, men fortfarande bedömer SHEER att det behövs mer forskning för att klargöra bakomliggande orsaker till uppkomsten av BIA-ALCL.

I november hålls en hearing med experter inom området. Därefter släpps den slutliga rapporten.

Lucas Brischetto

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev