Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

”Brutal förändring” när Karolinska bantar kvinnosjukvård

Publicerad: 25 juli 2017, 10:30

När Nya Karolinska Solna, NKS, tar över från Karolinska universitetssjukhuset sker stora neddragningar av kvinnosjukvården i egen regi.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

Viss cancerbehandling och förlossningsavdelningen förblir kvar vid Nya Karolinska Solna. Däremot så stänger gynakuten och abortmottagningen läggs ned. Hälften av all kvinnosjukvård ska läggas ut på privata vårdgivare, visar en granskning från Svenska Dagbladet, Svd. Inom vården varnas det för att neddragningarna blir för långtgående och att den slår hårt mot kvinnosjukvården.

– Något liknande skulle aldrig hända en specialitet för manliga patienter, säger Marta Christensson, ordförande för Sjukhusläkarna i Stockholm, till Svd.

NKS ska organisera vården i teman, såsom Tema cancer och Tema barn och kvinnor. Endast vissa patienter ska tas emot. Många av de övriga hänvisas till öppenvården. Inom cancersjukvården så riskerar specialistkunskaperna avseende särskilda cancertyper hos kvinnor urholkas, enligt kritikerna.

Gynakutens patienter får vända sig till vuxenakuten i Solna eller till Karolinska i Huddinge, vilket enligt kritikerna försämrar kunskaperna i gynekologi.

– Man gör brutala förändringar och lägger ner verksamheter utan att det finns några alternativ, säger en anonym överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, till Svd.

Enligt överläkaren Sonia Andersson på Karolinska i Solna, även professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, leder ett minskande patientunderlag till att läkarstudenternas kunskaper i gynekologi försämras. Samtidigt får läkarutbildningen sämre tilldelning av resurser. Varje termin tar hon emot 40 studenter som läser gynekologi i tre veckor.

– När jag inte kan placera dem försöker vi med övningar på modeller, men utan att öva på verkliga patienter är det svårt att godkänna dem, säger Sonia Andersson till Svd.

Svante Norgren, barnläkare och temachef för barn- och kvinnosjukvård på Nya Karolinska, uppger att organisationen har att rätta sig efter de politiska besluten. Vårdvalet innebär ökade krav på att arbeta ihop med privata aktörer inom vård och utbildning. Oron har han respekt för.

– Jag förutsätter att politikerna skriver in i avtalen att det ska bedrivas undervisning och forskning hos alla vårdgivare som arbetar för landstinget, säger han till tidningen.

Relaterat material

KI letar lösningar för utbildningsplatser

”Det är bråttom om vi ska rädda Karolinska”

Läkare och barnmorskor eniga om lösning mot personalflykt

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev