måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Cancermutationer påträffades vid endometrios

Publicerad: 10 maj 2017, 21:00

Bilden till vänster visar en bit av tjocktarmen och en papillär lesion och den lilla rektangeln är i förstorad form i den högra bilden. Där pekar pilarna på endometriosvävnad. Foto: The New England Journal of Medicine ©2017.

Kvinnor med endometrios bar på mutationer i endometriosvävnaden som i vissa fall drabbade cancerdrivande gener, enligt en ny studie i tidskriften New England Journal of Medicine.

Ämnen i artikeln:

Endometrios

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Det är spännande resultat och intressant att förekomsten av mutationer var så hög, säger Matts Olovsson som är professor och överläkare vid Akademiska sjukhusets endometrioscentrum.

Fynden är också något överraskande, menar han.

– Vi vet sedan tidigare att endometrioscystor i äggstockarna dubblerar risken för äggstockscancer. Men här fann man ingen ökad cancerrisk när endometriosvävnaden infiltrerade andra organ än just äggstockarna. Det är förvånande, säger han.

Endometrios drabbar uppemot tio procent av alla kvinnor i fertil ålder och karaktäriseras av att vävnad som liknar livmoderslemhinnan påträffas utanför livmodern, främst i bukhålan. Det leder till inflammationer och smärta. Och nu kommer fynd som kastar nytt ljus över sjukdomens patologi, menar amerikanska och kanadensiska forskare.

I studien ingick 27 kvinnor som hade endometrios men inte cancer. Forskarna analyserade prov från endometriosvävnaden som infiltrerat bland annat tarmväggar och urinblåsa. Hos 19 kvinnor påträffades mutationer i varierande antal, och fem personer hade dessutom mutationer i cancerdrivande gener. I en mer detaljerad analys fann forskarna att ytterligare två kvinnor hade mutationer i den välkända cancergenen KRAS.

Vilken betydelse som mutationerna har är svårt att säga i dagsläget, menar forskarna. Men de tycker att fynden öppnar för diskussioner om att vissa former av endometrios bör kallas för benigna neoplasmer, alltså godartade tumörer. Fast Matts Olovsson är tveksam till en sådan definition.

– Det blir lite skrämmande då. Visserligen kan sjukdomen bete sig som cancer i och med att annan vävnad infiltreras av endometriosvävnaden, men det känns inte rätt att jämställa endometrios med benigna tumörer.

Forskarna efterfrågar ytterligare studier för att bestämma förekomsten av mutationer i cancerdrivande gener inom patientgruppen. Kvinnorna i studien var i snitt 37 år gamla och kom bland annat från Japan och USA.

Läs mer i abstract:

■ Michael Anglesio med flera. Cancer-associated mutations in endometriosis without cancer. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 10 maj 2017. DOI: 10.1056/NEJMoa1614814

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev