Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Cellprov avslöjade äggstockscancer

Publicerad: 9 januari 2013, 19:00

Tumörceller från cancrar i äggstockarna eller livmodern kan spridas till livmoderhalskanalen. Där kan de enligt den nya studien upptäckas med hjälp av ett vanligt gynekologiskt cellprov och dna-sekvensering.

Foto: Elizabeth Cook, Photos

Vanliga cellprovskontroller för upptäckt av livmoderhalscancer skulle också kunna användas för att hitta tidiga stadier av cancer i livmoderkroppen och i äggstockarna, enligt en ny studie i Science Translational Medicine.


Det är forskare i USA som har testat en hypotes om att tumörceller från tumörer i omkringliggande organ skulle kunnas spåras i livmoderhalsen.

Svaret blev alltså ja. Hos samtliga av 24 undersökta kvinnor med livmoderkroppscancer återfanns muterat dna som är karakteristiskt för just livmoderkroppscancer i cellprovet.

Metoden var dock inte lika känslig för äggstockscancer, där tumören också anatomiskt sett finns längre bort från livmoderhalsen. Här kunde tumör-dna hittas hos 9 av 22 testade kvinnor med äggstockscancer.

Forskarna ser studien som bevis på att cellprovskontroller skulle kunna få en bredare användning vid screening i framtiden. De poängterar att deras metod hittills inte indikerat cancer i cellprover hos friska kvinnor, det vill säga att risken för falska positiva svar är låg.

Elisabeth Åvall Lundqvist som är professor i onkologi vid Karolinska institutet anser att fynden är intressanta men att de behöver bekräftas i större studier.

– Behovet av nya screeningmetoder är stor vid framför allt äggstockscancer, där tumören ofta upptäcks i sent skede. Och här ger studien visst hopp även om det är för tidigt att dra några slutsatser. Vid livmoderkroppscancer är prognosen oftast mycket bättre, eftersom dessa tumörer vanligen upptäcks i tidigt stadium på grund av blödning, säger hon.

Läs abstract till studien.

Isaac Kinde med flera. Evaluation of DNA from the Papanicolaou Test to Detect Ovarian and Endometrial Cancers. Science Translational Medicine 2013; 5: 167ra4

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev