måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Covid-19 tycks ge högre risk att föda för tidigt

Publicerad: 26 februari 2021, 10:57

Enligt resultaten kommer 1 av 35 kvinnor som drabbas av covid-19 mellan graviditetsvecka 22 och 27 att föda extremt för tidigt. Foto: Thinkstock

Kvinnor som fått covid-19 under senare delen av graviditeten verkar ha en påtagligt högre risk att föda för tidigt, enligt en ny analys från Socialstyrelsen.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenBarnsjukdomarCovid-19Förlossningsvård

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Graviditeter under vecka 20 till 36 ska därmed läggas till i listan för riskgrupper som togs fram i våras. Uppskattningsvis handlar det om cirka 35 000 kvinnor per år, enligt myndighetens beräkningar. 

Att drabbas av covid-19 under graviditeten tycks däremot inte öka risken för att mamman eller barnet blir allvarligt sjuka.

Förra våren fanns inga data som talade för att infektioner av sars-cov-2 kan ge en högre risk att föda för tidigt. Men den bilden ändras alltså efter att nya data analyserats från Graviditetsregistret och Sminet, där regionens läkare gör smittskyddsanmälningar. 

Enligt resultaten kommer 1 av 35 kvinnor som drabbas av covid-19 mellan graviditetsvecka 22 och 27 att föda före graviditetsvecka 28, vilket klassas som extremt för tidigt. 1 av 70 kvinnor beräknas föda mycket för tidigt om infektion i stället sker mellan graviditetsvecka 28 och 31.

Den förhöjda risken ses som sagt bland kvinnor som får covid-19 under senare delen av graviditeten. Det verkar alltså inte gälla för gravida kvinnor som drabbas av infektionen i ett tidigare skede.

Socialstyrelsen kommer även att lägga till Downs syndrom till sin lista över riskgrupper, då även dessa personer verkar ha en högre risk att bli allvarligt sjuka i covid-19.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev