Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Datortomografi görs ofta i onödan

Publicerad: 29 november 2007, 12:09

RIKSSTÄMMAN TORSDAG Gravida ska inte äta för två. Och rekommendationerna om hur mycket man kan gå upp i vikt under graviditeten ligger för högt. De flesta bör bara gå upp fyra till tio kilo, enligt forskaren Marie Cedergren.


Marie Cedergren, överläkare på kvinnokliniken vid Linköpings universitetssjukhus, har i många år forskat kring fetma och graviditet. I dag, torsdag, presenterade hon sin forskning som ifrågasätter dagens rekommendationer kring viktuppgång i samband med graviditet. Allt tyder på att rekommendationerna ligger alldeles för högt.

– De rekommendationer som finns i dag kommer från en amerikansk studie från 1990 och grundar sig på data från 70- och 80-talen. Jag har försökt hitta en ram för hur mycket man kan gå upp och sett att den optimala viktuppgången ligger betydligt lägre, säger Marie Cedergren i ett pressmeddelande.

En utbredd uppfattning är att normalviktiga kan gå upp tio till tolv kilo under hela graviditeten, de som var överviktiga från början ska gå upp något mindre.

Men enligt Marie Cedergrens forskning är det alltså för mycket.

– Normalviktiga kvinnor bör gå upp mellan fyra och tio kilo. Om man har ett body mass index (BMI) som ligger över 30 bör man sträva efter att reducera viktuppgången till under sex kilo under graviditeten.

En kraftig viktuppgång under graviditeten innebär större risk för komplikationer som graviditetsdiabetes, högt blodtryck och havandeskapsförgiftning. Framför allt gäller det kvinnor som lider av övervikt eller fetma redan när de blir gravida, men det gäller också normalviktiga som ökar kraftigt i vikt under sin graviditet.

– Dessutom ligger stora viktuppgångar vid graviditeter bakom en stor del av den allmänna fetmaproblematiken hos kvinnor. För många är en stor viktuppgång under flera graviditeter startskottet för problem med övervikt och fetma, säger Marie Cedergren i pressmeddelandet .

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News