Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

De lär sig allt om det svenska vårdsystemet

Publicerad: 4 oktober 2019, 12:55

Johanna Adami (tv), rektor vid Sophiahemmets högskola i Stockholm, tillsammans med studenterna Maryam Shahnazariavval (Iran), Hicy Daracen Jacobsen (Filippinerna), Omar Hawajri, kursamanuens, Mierziya Wusiman (Kina) och Rasitha Chirakkal (Indien).

Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån

Sedan 2016 har ett nittiotal utländska läkare och sjuksköterskor från 35 länder gått en intensivutbildning hos Sophiahemmet. Målet är att få in en fot i den svenska sjukvården – och svensk legitimation.


Ämnen i artikeln:

SophiahemmetKarriärsöndag

Två tredjedelar av studenterna har hittills varit kvinnor. Den 2 september satte sig en ny kull studenter i skolbänken för att ta de 22,5 högskolepoäng som den fyra månader långa utbildningen ger. Nytt för hösten är att utbildningen även vänder sig till barnmorskor.

– Det är ett uttalat bristyrke och svensk barnmorskeutbildning skiljer sig från andra länders. Vi gör utbildningen som ett pilotfall för att se hur vi kan säkra kunskapsnivån, men ytterst är det Socialstyrelsens prov som gäller, säger Johanna Adami, rektor på Sophiahemmet högskola.

Utbildningen vänder sig till läkare, sjuksköterskor och barnmorskor med legitimation från länder utanför EU och EES. För att bli antagen krävs att de har ansökt om svensk legitimation hos Socialstyrelsen, fått sin utländska utbildning validerad enligt gällande regelverk samt kan bra svenska.

– Utöver det har vi på Sophiahemmet en särskild antagningsprocess där vi intervjuar och testar kunskapsnivån för att se att man har rätt motivation och möjlighet att tillgodogöra sig utbildningen, säger Johanna Adami.

För dem som antas väntar fyra intensiva månader med heltidsstudier där teoretiska föreläsningar varvas med klinisk praktik på Sophiahemmets sjukhus. Etik, kultur, lagar och förordningar är exempel på frågor som tas upp. Målet är att studenterna ska få full koll på hur det svenska hälso- och sjukvårdssystemet fungerar och därmed större chans att klara Socialstyrelsens kunskapsprov.

Sophiahemmet ska i höst göra en uppföljning för att se hur många av de tidigare studenterna som fått svenskt legitimation och jobb.

– Jag vet att 75 procent av dem har ”tagit ett steg på vägen”. Det kan vara att de fått sin legitimation, klarat kunskapsprovet eller fått ett vikariat som läkarassistent, säger Johanna Adami.

Många av dem som gått utbildningen har kämpat i flera år för att få jobb i sjukvården. En av dem är sjuksköterskan Omar Hawajri från Palestina. Han har varit i Sverige i fyra och ett halvt år och hade nästan gett upp hoppet om en svensk legitimation innan han förra hösten gick utbildningen.

– Kursen gav mig motivation att fortsätta processen att bli legitimerad sjuksköterska i Sverige. Jag är klar med första delen och ska göra nästa prov i april. Den här utbildningen var jätteintressant för mig. Vi hade föreläsningar och seminarium om patientsäkerhet, vårdetik och regler som jag inte kände till tidigare, säger Omar Hawajri.

I dag jobbar han som kursamanuens på Sophiahemmet högskola. Det är dock inget krav att studenterna ska vara kvar på Sophiahemmet efter avslutad utbildning.

– Absolut inte, det här är inte primärt en rekryteringsbas för Sophiahemmet. Vi har inte stora rekryteringsbekymmer, säger Johanna Adami.

Blir det en till omgång av utbildningen?
– Ja, det kan jag i princip utlova. Vi känner att den är här för att stanna. Man kan skicka in en intresseanmälan till oss om man är intresserad av att gå, säger hon.

De står bakom

”Introduktion till svensk hälso- och sjukvård” är en utbildning i samarbete mellan:

■ Sophiahemmet.
■ Novare Potential.
■ Wallenbergstiftelsen.
■ Arbetsförmedlingen.
■ Länsstyrelsen i Stockholm.
■ Södertörns Högskola.
■ Vårdföretagarna.
■ Svensk sjuksköterskeförening.
■ Läkarförbundet.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SophiahemmetKarriärsöndag

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev