Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Depression hos gravida kvinnor kan leda till för tidig födsel

Publicerad: 27 oktober 2008, 14:14

Depression hos gravida kvinnor kan leda till för tidig födsel

Ny forskning visar att depression hos gravida kvinnor ökar risken för att barnet ska födas för tidigt. Ju värre mamman mår, desto mer ökar risken.


Varför barn föds för tidigt är ofta okänt. Forskare vid Kaiser Permanente s Division of Research i Kalifornien, USA, har slagit fast att depression hos mamman kan spela en roll.

791 gravida kvinnor ingick i studien, som publicerats i medicinska tidskriften Human Reproduction.

Tidigt i graviditeten undersöktes graden av depression hos kvinnorna med en standardiserad så kallad CESD-skala. De kvinnor som var mest deprimerade hade en fördubblad risk för att få ett prematurt barn. Risken ökade i proportion till graden av depression.

Dessutom ökade risken om en kvinna i kombination med depression hade låg utbildningsnivå, tidigare fertilitetsproblem, fetma eller upplevde sig stressad.

En normal graviditet varar i 40 veckor. I Sverige föds enligt Vårdguiden runt fyra procent av barnen för tidigt, före den 38:e graviditetsveckan, och väger då ofta mindre än 2 500 gram. Ju tidigare fött barnet är desto större är risken för allvarliga skador. Hjärnan, lungorna och ögonen är de organ som är mest utsatta.

Varför depression ökar risken för att föda för tidigt framgår inte av den nya studien. Tidigare forskning har visat att stress, genom att påverka hormoner och immunsystem, kan ha en inverkan.

Läs mer:

Abstract online i Human Reproduction

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev