Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Diabetesmedel lika bra på att sänka blodsockret

Publicerad: 17 Juli 2007, 08:46

Äldre och billigare läkemedel mot typ 2-diabetes, som metformin, har lika bra eller bättre blodsockersänkande effekt jämfört med nyare och dyrare läkemedel, enligt en ny studie.


Forskare vid John Hopkins University i Baltimore, USA, har gått igenom den vetenskapliga dokumentationen för tio olika orala läkemedel mot typ 2-diabetes. Genomgången omfattar totalt 216 publicerade studier.

Enligt resultaten som förhandspubliceras på hemsidan för Annals of Internal Medicine hade merparten av de aktuella läkemedlen samma effekt på HbA1c, ett mått på långsiktig blodsockerkontroll. Undantagen var alfa-glukosidashämmare och nateglinid som hade något sämre effekt.

Forskarna fann även att läkemedel ur klassen glitazoner var de enda som hade gynnsam effekt på nivåerna av HDL-kolesterolet. Samtidigt hade glitazoner en ogynnsam effekt på nivåerna av LDL-kolesterol jämfört med övriga läkemedel.

Enligt sammanställningen var metformin det enda läkemedel som hade en gynnsam effekt på LDL-kolesterol. Detta väbeprövade läkemedel var också tillsammans med alfa-glukosidashämmaren akarbos det enda medlet som inte var kopplat till viktuppgång.

Forskarna konstaterar att resultaten stödjer att metformin är förstahandsmedel i behandlingen av typ 2-diabetes. De menar också att sulfonureider kvarstår som ett rimligt alternativ till andrahandsmedel, i synnerhet om kostnaden för behandlingen vägs in.

I sammanställningen ingick inte läkemedel ur den nya klassen DPP4-hämmare som ökar nivåerna av vissa tarmhormoner med gynnsamma effekter på glukosmetabolismen.

Annals of Internal Medicine, publicerad online.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev