Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Dolda tumörer spelade liten roll för överlevnad vid bröstcancer

Publicerad: 27 januari 2011, 14:13

Omfattande jakt efter små metastaser i portvaktskörteln är onödig hos kvinnor med bröstcancer, enligt en ny studie.


Histopatologisk undersökning av den så kallade portvaktskörteln, också kallad sentinel node, görs i de flesta fall både under och efter bröstcanceroperation för att kontrollera förekomst av eventuella metastaser, vilket i sin tur har betydelse för vilken behandling som patienten får.

Det har tidigare varit delvis oklart hur noggrann denna undersökning behöver vara. Men amerikanska forskare visar nu att en omfattande analys av körteln troligen inte tillför så mycket information.

De undersökte körtelpreparat från 3 887 kvinnor där initiala analyser inte hade avslöjat några metastaser. Körtlarna undersöktes ännu en gång genom mycket finare snittning och med så kallad immunhistokemi.

På detta sätt hittade forskarna metastaser hos 15,9 procent av kvinnorna. Merparten av dessa utgjordes av mycket små tumörhärdar, så kallade submikrometastaser, som är mindre än 0,2 mm i diameter.

Dessa patienter hade en sämre prognos, jämfört med kvinnor utan dolda metastaser. Forskarna anser dock att skillnaderna var små – den totala femårsöverlevnaden var 95,8 procent jämfört med 94,6 procent. Deras slutsats är därför att det inte finns någon klinisk nytta av ytterligare undersökning av portvaktskörtlar som initialt visar sig vara fria från metastaser.

Jan Frisell, som är professor och överläkare vid bröstcentrum på Karolinska universitetssjukhuset, håller med om den slutsatsen.

– Det har diskuterats vad som är en rimlig nedsnittning av portvaktskörteln. Men den här mycket välgjorda studien visar att det sätt som vi i Sverige analyserar körteln är i linje med internationella rekommendationer och inte behöver ändras, säger han.

Bakom studien, som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine, står forskare vid bland annat Vermont Cancer Center i Burlington, USA.

Läs abstract till studien:

New England Journal of Medicine, publicerad den 19 januari 2011

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News