Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Drönare och 5G-teknik ska ge snabba bilder av olyckor

Publicerad: 3 januari 2020, 09:30

Foto: Mostphotos

Region Västerbotten testar att använda den nya 5G-tekniken för att skicka videor från olycksplatser till ambulanser. Tekniken testas också för att överföra mammografibilder.

Ämnen i artikeln:

Region VästerbottenAmbulanssjukvårdBröstcancer

LB


5G ger bland annat en högre hastighet och kortare svarstider än föregångaren 4G. Det väntas bland annat innebära en betydligt högre bildkvalitet.

Nu är tanken att blåljuspersonal och krisledning ska få nytta av den nya tekniken. Region Västerbotten håller på att testa tekniken. Bland annat ska en drönare skicka en video från eniscensatt olycka till en ambulans. Överföringen ska skicka en video via en mobil 5G-mast.

Jani Sundqvist, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Västerbotten, berättar för P4 Västerbotten tror att tekniken kan bli till stor hjälp.

– Tanken är att om det händer en olycka ska man kunna flyga ut drönaren till olycksplatsen och filma händelsen. De enheter som är på väg från blåljusverksamheten, räddningstjänst, polis och ambulans, kommer att kunna ta del av det bildmaterial som filmas vid olyckan, säger Jani Sundqvist till radion.

Han hoppas att drönarna ibland ska kunna bidra med betydligt mer information än den som en larmoperatör fångar upp per telefon.

– Hur omfattande är det, hur stor händelse är det, vilken påverkan har den till exempel på trafiken? Behöver man tänka annorlunda kring vilka farbara vägar man ska använda? Det är ett revolutionerande sätt och det kommer att hjälpa oss väldigt mycket.

Region Västerbotten har inom projektet Umeå 5G också testat att skicka filer med mammografibilder via 5G i stället för via nätverkskabel. Enligt ett pressmeddelande från regionen skulle snabbare överföring kunna förhindra trafikstockning vid filöverföring dagar då många patienter har undersökts.

Relaterat material

Sahlgrenska testar blodtransporter med drönare

Miljonstöd till drönarprojket i Västerbotten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev