Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Dubbelt drabbad av vårdskada – nu granskas Danderyds förlossning

Publicerad: 13 augusti 2018, 09:39

Inspektionen för vård och omsorg inleder en granskning efter att en kvinna drabbats av sfinkterruptur vid två tillfällen.


Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhusIvoFörlossningsvård

Kvinnan födde sitt första barn 2015 och drabbades då av en allvarlig vårdskada. Barnet förlöstes med sugklocka vilket ledde till en bristning i ändtarmsmuskeln. När kvinnan skulle föda sitt andra barn drabbades hon av en ny liknande bristning. Efter flera operationer för att försöka rekonstruera ändtarmsmuskeln fick kvinnan till slut en stomi.

I lex Maria-anmälan framkommer att det vid tillfället då det andra barnet skulle födas saknades uppgifter i journalen från mödravården om skadan från den tidigare förlossningen. Det fanns dock dokumenterat i den första förlossningsjournalen.

Sjukhuset skriver att man för att undvika liknande händelser har ändrat rutinerna så att patienter med tidigare allvarlig bristning alltid ska remitteras till läkare inför förlossningsplanering.

Ivo anser dock att vårdgivaren inte har utrett händelsen tillräckligt. Sjukhusets utredning har huvudsakligen fokuserat på bristen på planering vid mödravårdscentralen, konstaterar inspektionsmyndigheten, som menar att den egna handläggningen från att patienten kom till förlossningsavdelningen inte analyserats tillräckligt. Ivo ska nu granska de brister som framkommit.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev