Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Egen barnmorska följer mamman till BB

Publicerad: 28 september 2017, 10:37

Bild 1/6  

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

När BB slog igen i Sollefteå drog Landstinget Västernorrland i gång ett projekt där gravida kvinnor får en egen barnmorska som är med under hela graviditeten och förlossningen.


Ämnen i artikeln:

Sollefteå sjukhusLandstinget Västernorrland

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Fast det ska inte ses som en ersättning till den numera nedlagda förlossningsenheten.

– Det är det absolut inte. Det är inte heller tänkt som ett bilförlossningsalternativ. Det här handlar om en annan sorts trygghet, att ha en barnmorska som man känner, säger projektledaren och barnmorskan Ulrica Sjöstrand.

Förlagan kallas caseload midwifery och finns bland annat i Australien och Danmark. Modellen har utvecklats för att öka tryggheten för kvinnor i glesbygd där avståndet till närmaste BB kan vara långt.

Britt-Marie Milesson är en av fyra barnmorskor som just nu ingår i projektet.

– Vi försöker få en kontinuitet och väva samman primärvårdens verksamhet med slutenvården. Vi gör hela jobbet så att patienten får ha samma barnmorska under hela graviditeten och blir förlöst av en av oss som jobbar i projektet. Har man riktigt tur blir det barnmorskan som man har gått hos, säger hon.

Någon garanti för att få just ”sin” barnmorska finns alltså inte eftersom kvartetten turas om att ha beredskap. Mammorna får dock träffa alla fyra innan förlossningen, vid till exempel föräldrarutbildning.

I avvaktan på att en femte barnmorska ska komma tillbaka från sjukskrivning, som inte har med jobbet att göra, arbetar gruppen enligt ett rullande schema från klockan 07.00 på morgonen till 24.00 kvällen. Blir de inringda innan midnatt kan de också jobba nattetid.

– Målet är att ha beredskap dygnet runt, men vi är inte där ännu, säger Ulrica Sjöstrand.

Studier visar att tryggheten för kvinnan spelar stor roll i förlossningssituationen. Har man en relation till sin barnmorska blir det fler naturliga förlossningar. Studier visar även att barnmorskor som jobbar på det här sättet är mindre sjukskrivna.

Britt-Marie Milesson tycker att upplägget underlättar jobbet för henne.

– Visst, man skriver journaler, men det går inte att återge allt i text. Om jag träffar en kvinna i en förlossningssituation som jag har känt under hela graviditeten vet jag precis vad hon har med sig i bagaget och vad hon är rädd för. Det är väldigt roligt att få vara med och skapa en bra förlossningsupplevelse för henne, säger hon.

Alla kvinnor som talar svenska erbjuds att delta i projektet när de skrivs in i mödravården. Uppåt 90 blivande mammor är i dag med i gruppen.

En längre artikeln om Sollefteås projektbarnmoskor går att läsa i papperstidningen Dagens Medicin nr 39/2017.

Relaterat material

Specialutrustning för barn som föds i bil

Sollefteå sjukhus ockuperat i BB-protest

Sollefteå-bebis född i bil

Ingen förstärkning till övriga BB i Västernorrland

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev