Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Embryot påverkas av odlingsmedium

Publicerad: 25 augusti 2016, 11:57

Spermien kan injiceras direkt i ägget vid en konstgjord befruktning.

Foto: Thinkstock

Utsikterna för att bi gravid vid en konstgjord befruktning kan variera beroende på vilket odlingsmedium som används, enligt en ny randomiserad studie i tidskriften Human Reproduction.


Ämnen i artikeln:

IVF

– Det är ett intressant resultat som visar att olika odlingsmedium påverkar embryot på skilda sätt, säger Kersti Lundin, docent och laboratoriechef vid kvinnokliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Det har länge diskuterats ifall olika typer av odlingsmedium har betydelse för embryots fortsatta utveckling vid en konstgjord befruktning. Och så verkar fallet vara enligt nya fynd från den första randomiserade studien på området.

Vid en provrörsbefruktning placeras spermier och ägg tillsammans i en mindre skål med odlingsmedium som hjälper embryot att tillväxa. Spermien kan även injiceras direkt i ägget. Efter två till fem dagar överförs ett eller flera embryon till kvinnans livmoder.

Den aktuella forskningen utfördes i Nederländerna och de odlingsmedium som studerades kallas för G5 och HTF. G5 används på flera kliniker i Sverige och skiljer sig från HTF bland annat gällande innehållet av aminosyror.

Studien innefattade 835 par som slumpades till att få ett odlingsmedium. Resultaten visar att par med G5 fick fler livsdugliga embryon. Antalet graviditeter var också fler i den gruppen, 48 procent, medan motsvarande siffra var 40 procent för deltagare som tilldelats HTF. Men forskarna fann ingen skillnad i antalet födslar av levande barn mellan de två studiegrupperna.

Bebisar som blivit till efter att befruktning skett i en skål med HTF vägde i snitt 158 gram mer än bebisar där befruktningen skett i G5-medium.

– Det är känt att kvinnor med nedsatt fertilitet i genomsnitt föder mindre barn. Utifrån resultaten går det därför inte att säga om barnen från G5-mediet faktiskt är normalviktiga för sin grupp, säger Kersti Lundin.

Hon påpekar att man inte heller säkert kan veta ifall den högre födelsevikten i HTF-gruppen är en fördel.

I en ledarkommentar till studien skriver professor emeritus Hans Evers, vid Maastricht University i Nederländerna, att odlingsmedium måste få en etikett som mer detaljerat beskriver vilka kemikalier som ingår. På så sätt kan embryologer fatta ett mer informerat beslut vid en konstgjord befruktning.

Möjligtvis kan komponenterna i ett odlingsmedium påverka embryots förmåga att fästa till livmoderslemhinnan, föreslår forskarna bakom studien som betonar att man ännu saknar kunskap om den bakomliggande mekanismen.

Den randomiserade multicenterstudien var dubbelblind och pågick mellan 2010 och 2012.

Läs mer i abstract:

Sander H. M Kleijkers med flera. Influence of embryo culture medium (G5 and HTF) on pregnancy and perinatal outcome after IVF: a multicenter RCT. Human Reproduction, publicerad online den 24 augusto 2016. Doi: :10.1093/humrep/dew156

Relaterat material

Omstridd IVF-behandling kan få ja

Fryst embryo bäst vid riskfylld graviditet

Försökte ändra mänskligt embryo

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

IVF

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev