söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

En ny förlossningsavdelning är född

Publicerad: 21 september 2015, 05:05

Maria Söderberg, verksamhetschef förlossningen Skövde. Foto: Skaraborgs sjukhus

I dag klipps bandet till den nya förlossningsavdelningen vid Skaraborgs sjukhus i Skövde. Här står helhetssyn och flexibilitet i centrum.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

Arbetet med att bygga upp den nya avdelningen har involverat såväl byggherrar och ledningsgrupp, som föräldrar och stora delar av personalen.

– Vi har lyssnat mycket på vad föräldrarna tycker är viktigt och hur funderat kring hur vi kan stärka deras autonomi när de här. Det är viktigt att de får en bra upplevelse hela vägen, säger Maria Söderberg som är verksamhetschef vid avdelningen.

Avdelningen har satsat en hel del på moderna, tekniska lösningar. Det kommer att finnas trådlös övervakning av barnen och ett avancerat kommunikationssystem där föräldrarna kan ringa på just den personal de behöver från stunden. Och möjligheten att exempelvis kunna betala räkningar från sjukhuset ses som en självklarhet.

Majoriteten av personalen, som består av ungefär 400 personer, har deltagit i olika arbetsgrupper och har fått vara med och tycka till.

Även om de flesta barn föds friska och utan större komplikationer måste såväl personal som lokaler ha beredskap för att det snabbt kan vända. Det har personalen tagit fasta på.

– Det är viktigt att det finns en flexibilitet i rummen. Samtliga 24 rum är byggda så att både friska och sjuka barn och mammor kan vårdas på alla rummen, berättar Maria Söderberg.

Det finns en separat hiss för kvinnor med luftburen smitta och ett eget rum till förlossningskoordinatorn. Bredvid förlossningssängen finns ett sängskåp som där partnern kan sova vid behov. Det är struktur och logik, från förråd till undervisningssalar, enligt sjukhuset.

– Tanken är att lokalerna ska återspegla ett modernt och bra arbetssätt, säger Maria Söderberg.

Om ett par veckor flyttar specialistmödravården in och nästa år följer neotalen och BB efter. Det nya samlingsnamnet kommer att bli BB Skövde.

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev