Kvinnohälsa
Endometrios får riktlinjer för första gången
Publicerad: 22 mars 2018, 12:07
Endometrios är ärftligt och har mamma och mormor också haft svår mensvärk kan man tro att det är det normala. Foto: Thinkstock
Nu ska vården vid den underbehandlade och smärtsamma kvinnosjukdomen endometrios förbättras. I dag presenterade Socialstyrelsen för första gången riktlinjer för sjukdomen.
Efter flera års engagemang för att få anslag till att skapa riktlinjer för endometrios och föra dem i hamn, är Matts Olovsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Uppsala universitet och prioriteringsordförande i riktlinjearbetet på Socialstyrelsen, mycket nöjd.
– Det är så skönt att vi är där nu. Vi har ju sett hur dåligt många av de här flickorna och kvinnorna har tagits om hand. Många tror att det är naturligt att vara sängliggande några dagar varje månad med svåra smärtor.
Ungefär var tionde kvinna i fertil ålder beräknas ha endometrios, en sjukdom där livmoderslemhinnan börjar växa utanför livmoderhålan. Hälften av de kvinnorna upplever smärta, många får nedsatt fertilitet. Att få diagnos kan ta flera år. Sjukdomen är delvis ärftlig.
Det är viktigt att inte normalisera menssmärta, poängterar riktlinjerna.
– Unga kvinnor med mensvärk får av sin mamma eller skolsköterskan höra att ’så här är det att vara kvinna’ och så går det där med sina smärtor och tror att det är normalt. Det kan resultera i svårt lidande och sjukskrivningar. Långvarig smärta nöter ner en, man kan bli deprimerad och psykiskt knäckt, säger Matts Olovsson.
Nu blir sjukdomen framlyft som den sjukdom den är, menar han.
Med riktlinjerna kommer vården i landet att bli mer jämlik. Förhoppningen är att riktlinjerna bidrar till att omhändertagandet av de svåra fallen organiseras bättre och att det byggs upp multiprofessionella team kring patienterna, i stället för att ”kasta runt dem”, som sker på många håll i dag, som Matts Olovsson uttrycker det.
– När sjukdomen får mer uppmärksamhet kommer också vården, och fler kvinnor som har svåra smärtor, att inse att det kan vara endometrios.
Tidig upptäckt och behandling är en viktig del av riktlinjerna. Hormonella och smärtstillande läkemedel är första hands-alternativ tillsammans med fysioterapi och andra icke-farmakologiska metoder.
– Allt går ut på att göra kvinnan mensfri, att stänga ner äggstockarna och få bort blödningarna, säger Matts Olovsson.
Östrogen och gestagener minskar blödningarna, medan kopparspiral till exempel, ökar dem.
Vid djup endometrios då livmoderslemhinnan växt så att den påverkar tarmar och urinvägar till exempel, och hormoner inte hjälper, kan kirurgiska ingrepp bli aktuellt. Som vid all kirurgi finns stor risk för komplikationer. Socialstyrelsen prövar nu att samla avancerad kirurgi vid endometrios till ett antal platser i landet.
Samtidigt med riktlinjerna kommer Socialstyrelsen också med ett försäkringsmedicinskt beslutsstöd för att förbättra dialogen kring patienterna. Försäkringskassan har aldrig haft något underlag tidigare, enligt Matts Olovsson, vilket gjort att kvinnor som tvingats sjukskriva sig om och om igen, till slut riskerat att inte få någon ersättning.
Relaterat material
Endometrios får riktlinjer för första gången
Endometrios kopplas till hjärtrisker
Cancermutationer påträffades vid endometrios
Ny läkemedelskandidat bet på smärta vid endometrios
SUSANNA PAGELS