fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Endometriospatienter inte hjälpta av vården

Publicerad: 29 augusti 2012, 07:41

SFOG 2012. Kvinnor med endometrios har stort vårdbehov - men upplever ofta att sjukvården ger dem lite hjälp, enligt en ny studie.

Ämnen i artikeln:

Endometrios

I Sverige lider ungefär 200 000 kvinnor av endometrios, sjukdomen där livmoderslemhinna finns på fel plats i kroppen och bland annat orsakar smärtor. Uppskattningsvis 40 000 av dem behöver kirurgisk eller medicinsk behandling.

– Det här är en sjukdom att räkna med, men många vet inte ens vad det är fast det är långt vanligare än reumatismen, säger Matts Olovsson, professor och chef för endometrioscentrum vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Han är en av initiativtagarna till en enkätstudie som presenterades i går, tisdag, på SFOG-veckan. I undersökningen ingår 449 kvinnor som rekryterats från svenska endometriosföreningen och från fem olika kvinnokliniker.

Enligt studien hade de många kontakter med gynekolog, och de opererades och besökte akuten oftare än genomsnittet. Kvinnorna var också blindtarmsopererade mer än dubbelt så ofta som andra. 42 procent hade frikort för vård och 31 procent för läkemedel, dubbelt så ofta som genomsnittskvinnan. I snitt kunde kvinnorna med endometrios inte utföra sina huvudsakliga sysslor ungefär tre dagar i månaden på grund av sjukdomen.

Ungefär 40 procent av kvinnorna i studien uppgav att de inte eller bara i någon utsträckning blev hjälpta av sjukvården.

– Det skulle behövas fler endometrioscentrum för de svårast sjuka och varje kvinnoklinik borde ha en struktur för hur patienterna tas om hand. Dessutom behövs en massiv utbildningskampanj för att både vårdpersonal och kvinnor ska lära sig känna igen symtomen, säger Matts Olovsson.

LISA JACOBSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev