tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Ensamstående kan få insemineras

Publicerad: 14 januari 2016, 08:45

Foto: Thinkstock

Ensamstående kvinnor får möjlighet till assisterad befruktning, insemination, i den svenska vården. Riksdagen säger ja till regeringens förslag.


Bara Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna var emot. I slutvoteringen röstade 218 ledamöter ja, 40 emot och 13 ledamöter avstod.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har varit personligt engagerad i frågan och menar att beslutet är viktigt.

– Det är ett av flera viktiga steg mot en modernare familjepolitik. Man gör det möjligt för alla barn att växa upp i trygga familjer och ser till lagstiftningen fungerar för så många familjer som möjligt och anpassas till hur samhället faktiskt ser ut, säger Kinberg Batra till TT.

SD och KD anser att barnets bästa innebär rätt till både en mamma och pappa. Samhället ska inte medverka till att skapa familjer med bara en förälder.

Lagen ändras den 1 april. Då får ensamstående kvinnor samma möjlighet som hittills getts gifta par, registrerade partners och sambor. Det är fortfarande en läkare, vilket gäller för kvinnor i parförhållanden, som avgör om assisterad befruktning är ett lämpligt alternativ. Sociala förhållanden ska bedömas och en medicinsk och psykologisk genomgång göras före beslut.

LARS LARSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev