Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Epilepsi kopplas till överviktig mamma

Publicerad: 3 april 2017, 15:01

Det finns teorier om att övervikt inducerar inflammationer i kroppen som påverkar det ofödda barnets utveckling.

Foto: Thinkstock

Risken för att barn utvecklar epilepsi verkar vara högre om mamman är överviktig i ett tidigt skede av graviditeten, enligt en ny svensk observationsstudie i tidskriften Jama Neurology.


Ämnen i artikeln:

Epilepsi

– Vi har tidigare sett att mammor med övervikt och fetma får svårare förlossningar och risken ökar för exempelvis missbildningar hos barnen. Och nu antyder våra resultat att dessa mammor också har en högre risk att få barn med långvariga neurologiska skador, säger Sven Cnattingius, professor i reproduktionsepidemiologi vid Karolinska institutet och en av studiens medförfattare.

Vad som orsakar epilepsi är fortfarande okänt i närmare 60 procent av fallen. Sjukdomen karaktäriseras av att hjärnans nervceller överaktiveras, vilket ger så kallade epileptiska anfall. Studien i fråga innehöll data från fler än 1,4 miljoner svenska barn födda mellan 1997 och 2011. För varje 10 000 barn som föddes årligen hade sju epilepsi.

Enligt resultaten var risken för epilepsi 11 procent högre bland barn vars mammor var överviktiga, med ett BMI mellan 25 och 30, vid inskrivningen till mödravårdscentralen. Detta jämfört med normalviktiga mödrar. Högst risk, med 82 procent, hade barn till mammor med svår fetma och deras BMI låg mellan 35 och 40.

Även om det handlar om relativt få fall av epilepsi bör dessa graviditeter betraktas som riskgraviditeter, menar Sven Cnattingius.

– Våra fynd stärker bilden av att sjukvården ska hålla ett extra vakande öga på dessa barn, säger han.

Eftersom det är en observationsstudie kan inga orsakssamband fastslås. Enligt Sven Cnattingius finns dock teorier om att övervikt och fetma inducerar inflammationer i kroppen som påverkar utvecklingen av nervsystemet hos det ofödda barnet.

Studien har vissa svagheter, skriver forskarna som påpekar att det kan ha skett en viss underrapportering av data. Studieunderlaget kom bland annat från medicinska födelseregistret och patientregistret. Resultaten justerades bland annat för rökning och utbildningsnivå.

Läs mer i abstract:

■ Neda Razaz med flera. Maternal body mass index in early pregnancy and risk of epilepsy in offspring. Jama Neurology, publicerad online den 3 april 2017. Doi: 10.1001/jamaneurol.2016.6130

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Epilepsi

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev