Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Ett embryo åt gången minskar skaderisken

Publicerad: 6 April 2010, 07:37

Genom att bara plantera in ett ägg vid provrörsbefruktning minskar risken att barnet föds för tidigt.


Den ökade risken för att barn föds för tidigt har nästan försvunnit helt sedan svenska läkare valt att bara plantera in ett ägg åt gången vid provrörsbefruktningar. Det visar en stor svensk kartläggning.

Provrörsbefruktning ledde tidigare till att det ofta föddes tvillingar, trillingar och till och med fyrlingar eftersom läkarna satte in flera ägg för att öka chanserna för befruktning. Men då ökade också risken för att barnen föddes för tidigt och dessutom drabbades de barnen lättare av bland annat CP-skador och infektioner.

K-G Nygren, fertilitetsläkare vid Sophiahemmet i Stockholm, berättar att Sverige är världsledande med att bara sätta in ett embryo i taget. Han säger också att den nya upptäckten känns viktig och betydelsefull, enligt Sveriges Radios Ekonyheter.

Kartläggningen, som har gjorts på uppdrag av Socialstyrelsen, omfattar de 32 000 provrörsbefruktningar som gjordes fram till 2007 och syftar till att se om behandlingen utgjorde några risker. Förutom minskad risk för skador hos barnet minskade även risken för högt blodtryck hos mamman.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev