Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Europadomstolen säger nej till barnmorskorna

Publicerad: 12 mars 2020, 16:05

De båda barnmorskor som av religiösa skäl vägrar utföra aborter och som inte fått fortsätta jobba vid svenska regioner, får inget gehör hos Europadomstolen.


I den flera år långa juridiska striden mellan barnmorskorna och regionerna går den internationella domstolen på det svenska rättsväsendets linje. Kvinnorna fick avslag i svenska instanser och överklagade för att ställa Sverige inför Europadomstolen (Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna), men där får de inget prövningstillstånd.

Det är inget orimligt krav att de ska utföra alla sina arbetsuppgifter, meddelar Europadomstolen i sitt beslut.

Barnmorskorna, svenska Ellinor Grimmark och norska Linda Steen, arbetade i Region Jönköping respektive Region Sörmland.

Barnmorskorna anser bland annat att deras religionsfrihet kränkts och att de diskriminerats för att de inte fick fortsätta arbeta som barnmorskor när de uppgav att de av religiösa och samvetsskäl inte ville utföra aborter.

De finns ingen grund till något av detta, enligt Europadomstolen, som noterar att den anställde under svensk lag är förpliktigad att utföra alla sina arbetsuppgifter. Den skriver också att inskränkningen av religionsfriheten är proportionerlig och "nödvändig i ett demokratiskt samhälle".

"Domstolen är tillfreds med att överträdelsen (av religionsfrihet) har tillräcklig grund i svensk lag och att det föreskrivs i lagen. Det följer också det legitima syftet att värna hälsan hos kvinnor som söker abort", står det bland annat i domstolens beslut.

Domstolen skriver också att båda kvinnorna valt att bli barnmorskor och ansöka om lediga tjänster med full vetskap om att det innebar att de skulle behöva hjälpa till vid aborter.

Vårdförbundet välkomnar domstolens beslut att avvisa målet.

– Majoriteten av Sveriges barnmorskor är stolta över att stötta kvinnor genom livets alla skeden, oavsett om det handlar om graviditet, att förhindra graviditet, att lindra sjukdomar och skador eller att lotsa fram ett barn eller avbryta en oönskad graviditet. Det är ju därför vi väljer att utbilda oss inom sexuell och reproduktiv hälsa, säger Åsa Mörner, barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Abortvägrande barnmorska inte diskriminerad

Abortvägrande barnmorska överklagar

TT OCH DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev