onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Evidens saknas för behandling av lipödem

Publicerad: 2 juli 2021, 11:59

Foto: Getty Images

Det finns inga kända tester eller vedertagna kriterier för att diagnostisera lipödem. Det saknas också studier som visar vilken behandling som fungerar, enligt en SBU-genomgång.

Ämnen i artikeln:

SBU

PH


 

Bristen på forskning kan leda till att patienter som drabbas missas av hälso- och sjukvården. Det konstaterar Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, i en rapport. 

Läs även: Svagt stöd för behandling av förlossningsrädsla 

Lipödem innebär att kroppens fettceller ökar i storlek vilket leder till fettansamling på av vissa delar av kroppen, framför allt över höfter, lår och underben. Smärta och ömhet på de påverkade områdena är vanliga symtom.

Behandlingen består i dag av symtomlindring med kompressionsplagg, manuellt lymfdränage, fysisk aktivitet och dieter. Även kirurgiska behandlingar som fettsugning av påverkade områden eller magsäcksreducerande kirurgi.

Men när SBU gjort en översikt av de vetenskapliga publikationer som finns vad gäller behandling och diagnostisering så är resultatet skralt. Slutsatserna är att: 

• Det saknas vetenskapliga studier av metoder för diagnostik av lipödem. 

• Det saknas också studier king metoder för att särskilja sjukdomstillståndet från möjliga förväxlingsdiagnoser. 

• Det saknas vetenskapliga studier som visar effekterna av olika metoder för att behandla lipödem respektive lindra symtomen.

 • Det saknas vetenskapliga studier av personers upplevelser och erfarenheter av att leva med lipödem samt av erfarenheter inom hälso- och sjukvården av att vårda personer med lipödem. 

• Det saknas vetenskapligt underlag för att göra relevanta hälsoekonomiska beräkningar.

Från SBU efterlyser man nu mer välgjord forskning på området.

Lipödem orsakas av en störning i fettvävnaden där de ytliga mindre lymfkärlen, blodkärlen och nerverna kan vara påverkade. Sjukdomen drabbar främst kvinnor, debuterar oftast i samband med hormonella förändringar såsom vid pubertet, graviditet och klimakteriet. Den fick en diagnoskod 2017.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev