Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Få ägg ger inte sämre fertilitet

Publicerad: 10 oktober 2017, 15:00

Foto: Thinkstock

Äldre kvinnor med färre ägg i äggstockarna verkar ha lika goda chanser att bli gravida som kvinnor med en normal äggreserv, enligt en ny amerikansk studie i tidskriften Jama.


För att få en fingervisning om äggreserven mäts nivån av olika hormon. Det handlar främst om anti-müllerskt hormon, AMH, där en låg hormonnivå tyder på färre ägg.

Amerikanska forskare ville veta om graviditetschansen såg annorlunda ut mellan kvinnor med normala eller avvikande äggreserver utifrån ett AMH-värde. 750 kvinnor mellan 30 till 44 år deltog i studien. Samtliga hade försökt att bli gravida under max tre månaders tid. Ingen hade en tidigare historia av infertilitet.

Efter sex månader låg sannolikheten för att bli gravid på 65 procent bland kvinnor med ovanligt låga nivåer av AMH. Motsvarande siffra var nästan densamma bland kvinnor med normala nivåer av samma hormon, 62 procent.

– Jag är inte särskilt förvånad över resultaten. AMH-värdet säger ingenting om fertiliteten och det är viktigt att komma ihåg. Kvinnor kan få barn trots ett lågt värde så länge de har ägglossning, säger Elizabeth Nedstrand som är överläkare vid reproduktionsmedicinskt centrum, Universitetssjukhuset i Linköping.

Forskarna fann heller ingen statistiskt säkerställd skillnad i graviditetsutfall mellan kvinnor som hade förhöjda eller normala värden av follikelstimulerande hormon, FSH.

I dag finns kliniker som erbjuder kvinnor att undersöka sin äggreserv – mot betalning – genom att ta ett AMH-prov.

– Men det är ganska poänglöst eftersom många andra faktorer är avgörande vid en graviditet. Jag tycker inte att man ska ta massa prover för att försöka prediktera en graviditet, säger Elizabeth Nedstrand.

Även i Sverige undersöks nivåerna av AMH och FSH, men det blir först aktuellt vid en barnlöshetsutredning. Den påbörjas om kvinnan verkar vara infertil och har försökt att bli gravid i ett års tid.

Forskarna undersökte enbart om kvinnorna i studien blev med barn. Om graviditeten fortlöpte utan komplikationer vet man inget om och det är en svaghet med resultaten, skriver forskarna

Studien pågick mellan 2008 och 2016. Hormonnivåerna kontrollerades via blodprov eller urinprov. Resultaten justerades bland annat för BMI, ålder och rökning. Samtliga kvinnor kom från North Carolina, USA.

Läs mer i abstract:

Anne Steiner med flera. Association Between Biomarkers of Ovarian Reserve and Infertility Among Older Women of Reproductive Age. Jama, publicerad online den 10 oktober 2017. DOI: 10.1001/jama.2017.14588

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln: