torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Få får sjukpenning för förlossningsskador

Publicerad: 28 mars 2017, 06:05

Få kvinnor får sjukpenning för förlossningsskador, trots att skadorna i många fall innebär att de inte kan ta hand om sina barn.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenFörlossningsvård

2 899 kvinnor drabbades 2015 av allvarliga bristningar vid förlossning, enligt Socialstyrelsen. Bara 41 fick sjukpenning för "skador i bäckenbotten under förlossningen" och "andra förlossningsskador på modern" det året, enligt statistik från Försäkringskassan, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

– Om man har nedsatt förmåga så att man inte kan vårda sitt barn, då ska man kunna avbryta sin föräldraledighet och bli sjukskriven i stället, men det är Försäkringskassan som fattar det beslutet, säger Eleonora Fridholm Björkman, utredare på Socialstyrelsen, till SVT.

Försäkringskassan har inte utrett orsaken till att så få får sjukpenning.

– Många kanske har föräldrapenning och har fortsatt med den fast de har fått ett läkarintyg. Det kan också vara så att läkaren inte gett personen ett läkarintyg eller att man inte har förstått att man kan sjukanmäla sig och ansöka om ersättning från Försäkringskassan, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan.

Statistiken från Försäkringskassan gäller kvinnor som har varit sjukskrivna i minst 15 dagar.

Relaterat material

Stora skillnader i andelen kejsarsnitt och allvarliga bristningar

Extra pengar till förlossningsvård

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev