Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Fack och politiker kritiska

Publicerad: 19 oktober 2015, 15:27

Oroande och tråkigt, anser Ella Bohlin (KD) om förslaget att lägga ner Södra BB. Allvarligt, anser Vårdförbundet.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingSödersjukhusetFörlossningsvård

Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd i Stockholms läns landsting, visste att någonting var på gång på Södersjukhuset men det var först på måndagsmorgonen hon fick information om förslaget att slå ihop sjukhusets förlossningsenheter. Även om hon inte känner till alla detaljer är hon kritisk och tycker att det är tråkigt att det därmed försvinner en valmöjlighet för blivande Stockholmsmammor.

– Jag ser Södra BB som ett jätteviktigt inslag i förslossningsvården och något som bidrar till helheten. Jag blev väldigt oroad när jag hörde de här planerna på morgonen. Jag vill inte spekulera för mycket för det finns fortfarande väldigt många frågetecken som jag tycker att Södra BB måste reda ut, säger hon till Dagens Medicin.

Enligt Ella Bohlin har alliansen varit mycket tydlig med att den förespråkar valfrihet. Hon poängterar också att statistiken visar att Södra BB har en hög kvalitet och det verksamheten kostar i personella resurser tar den igen i minskat antal bristningar och blödningar.

– Min bedömning är att det inte skulle bli dyrare än andra typer av förlossningar. Men det är klart att förlossningsvården står inför stora utmaningar, säger hon.

Eva Tillman, chefläkare på Södersjukhuset, har viss förståelse för valfrihetsargumentet.

– Ja, så kan ju säga. Men man måste ändå lyfta fram att vi försöker ta det som har utvecklats på Södra BB och göra det tillgängligt för så många som möjligt, säger hon till Dagens Medicin.

Men det är inte bara i landstingshuset som förslaget stöter på patrull.

– Vårdförbundet är väldigt kritiskt till att man vill lägga ner en väl fungerande enhet med hög kontinuitet, sammanhållen vårdkedja och hög närvaro av barnmorska under hela förlossningen. Det är ju bara vi i Sverige som har det, säger Lilleba Anckers, förtroendevald för Vårdförbundet på Södra BB, till Dagens Medicin.

Förbundet har räknat på sjukhusledningens förslag och kommit fram till att det innebär två förlossningar per dag och rum.

– Jag kan inte för mitt liv förstå att det ska inge trygghet till en kvinna om hon ska föda på så kort tid. Och sedan snabbt ska i väg till en BB-avdelning för att efter det fort skickas hem för att lämna plats till nästa. Det är inte lugn och ro, säger Lilleba Anckers.

Hon förklarar att det förslag som sjukhusledningen presenterat var så genomarbetat att Vårdförbundet har lite tilltro till att det kommer att ändras mer än på detaljnivå.

– Det har inte skött snyggt alls, vi ser allvarligt på situationen.

Eva Tillman tillbakavisar kritiken och hävdar att det självklart finns utrymme för förändringar.

Även förändringar av det slaget att det inte blir någon sammanslagning?

– Det är väl det yttersta. Vår utgångspunkt är ändå att bereda en bra och trygg förlossning till alla kvinnor som önskar föda på Södersjukhuset. Det är det som är utgångspunkten i vårt förslag.

Relaterat material

Förslag: Södra BB läggs ner

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev