Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Fack oeniga om arbetsmiljön på Sös förlossningar

Publicerad: 28 oktober 2015, 11:15

Kommunal anser att en nedläggning av Södra BB skulle gynnat de anställda på Sös stora förlossning. Ett feltänk, svarar Vårdförbundet.


Ämnen i artikeln:

SödersjukhusetStockholms läns landsting

Kommunalarbetaren skriver att de båda fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet skrivit en gemensam anmälan om arbetsmiljön på den stora förlossningen på Södersjukhuset, Sös. Anmälan ska ha skrivits efter att det blev känt att Södra BB verkar klara sig från nedläggning.

I flera år har den fysiska arbetsmiljön på den stora förlossningen förfallit och de anställda hade hoppats att något skulle göras åt arbetsmiljön, förklarar Ann-Christine Nilsson, förtroendevald för Kommunal på Södersjukhuset.

– När politikerna fattade nya beslut fick personalen nog och kände att nu kommer vi att få vänta en massa år till, nu orkar vi inte vänta mer, säger hon till tidningen.

Även om anmälan gällde den fysiska arbetsmiljön är Kommunals uppfattning, enligt tidningen, att förslaget att lägga ner Södra BB skulle ha lett till en bättre arbetsmiljö på den stora förlossningen.

– När en barnmorska på Södra BB förlöser i snitt mindre än 25 kvinnor per år och en barnmorska på den stora förlossningen upp emot 70, då förstår man att det finns vissa skillnader i arbetssätt och arbetsmiljö, säger Ann-Christine Nilsson till Kommunalarbetaren.

Lilleba Anckers, förtroendevald för Vårdförbundet på Södra BB, håller inte med om Kommunals resonemang, även om förbundet var med på anmälan om den fysiska arbetsmiljön.

– Nej, det kan jag inte göra. Jag har försökt att förstå det argumentet men jag kan inte se det, säger hon till Dagens Medicin.

Enligt Lilleba Anckers är det här en lång historia som bland annat bottnar i att arbetsgivaren underblåst konflikter och känt sig provocerad av en barnmorskeledd enhet där makten flyttats från läkarna och sjukhusledningen.

– Vi på Södra BB har alltid känt oss i ifrågasatta. Det är sorgligt, för om klinikledningen från början visat att båda enheterna behövs hade det inte blivit någon konflikt, säger hon.

Så Kommunal har inte rätt i påståendet att en sammanslagning skulle ha lett till bättre arbetsmiljö?

– Absolut inte! Med klinikledningens förslag skulle man ha renodlat och bara haft förlossningar på förlossningen. Det skulle ha varit som fabriker med bara ett arbetsmoment, det ökar inte trivseln.

Och att det skulle bli färre förlossningar per barnmorska på stora förlossningen?

– Det är ett feltänk, man skulle inte öka bemanningen och så rör det inte samma patienter. Dessutom är det inget problem med pengar, det finns pengar att bygga en ny förlossningsavdelning, men i stället utmålar man oss som bromsklossar.

Relaterat material

Motstridiga besked om Södra BB – igen

Förslag: Södra BB läggs ner

Fack och politiker kritiska

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev