Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Facket: Låt gravida slippa vårda covid-patienter

Publicerad: 9 juni 2020, 09:23

Foto: Roger Lundholm

Vårdförbundet i Värmland har inte fått gehör för kravet på att alla gravida som arbetar i vården ska slippa arbeta med covidsjuka. Nu lämnas en framställan om arbetsmiljöåtgärd in, rapporterar P4 Värmland.


Ämnen i artikeln:

Region VärmlandFörlossningsvårdCoronakrisen

Anledningen till framställan är att Vårdförbundet i Värmland inte anser att det räcker med individuella riskbedömningar. Förbundet tycker enligt Camilla Gustafsson,ordförande i Värmland, att regionen bör ta ett generellt beslut om att gravida inte bör arbeta med smittade, eller misstänkt smittade, patienter.

– Genom att man bara gör de här riskbedömningarna på varje enskild arbetsplats, så får de också så får de också olika handlingsplaner beroende på vilken kompetens som chefen har, säger hon i radioinslaget.

Hittills är det, enligt P4 Värmlands tidigare rapportering, bara gravida som ingår i riskgrupp som per automatik flyttas från vård av covidpatienter.

Den tillförordnade HR-direktören i regionen, Niklas Larsson, säger till P4 Värmland att han anser att de rutiner som finns på plats är fullt tillräckliga för de situationer som kan uppstå. I första hand handlar det om att hitta andra uppgifter och i sista hand om att se till att det finns tillförlitlig skyddsutrustning.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev