Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Färgkodad mödravård minskar jakten på lediga tider

Publicerad: 21 januari 2022, 14:00

Det skräddarsydda planeringsverktyget gör vardagen roligare och arbetsmiljön bättre inom kvinnohälsovården, tycker barnmorskorna Annika Torenfält (till vänster) och Lina Johannesson i Region Jönköpings län. Intresset från mödravården i flera stora regioner är stort.

Foto: Johanna Svensson/Bildbyrån

Rött, gult, grönt. Belastningen per barnmorska och mottagning inom mödrahälsovården i Region Jönköpings län visas i form av trafikljus. Det har förbättrat arbetsmiljön och gjort det lättare att få en tid.


Ämnen i artikeln:

Toppnyheter KvinnohälsaRegion Jönköpings länKarriärsöndag

Kvinnohälsovården i hela regionen arbetar utifrån en skräddarsydd version av verktyget KPS, Kapacitets- och produktionsstyrning. Det mäter belastning och tillgänglighet utifrån antalet beräknade förlossningar. Från början användes Excel, nu finns det i ett särskilt datorprogram.

– De flesta tycker att vi har mycket bättre arbetsmiljö i dag än för fem år sedan, det märks i medarbetarenkäterna, säger Lina Johannesson, enhetschef och verksamhetsutvecklare för kvinnohälsovården i norra Region Jönköpings län.

Hon var med och införde KPS våren 2018 men snart uppstod tvekan. 

– När hälften av barnmorskorna var röda under hösten 2018, funderade vi på om det här verkligen var bra. Men på hösten året därpå var alla mottagningar gröna och vi kunde bevilja extra semester, säger Lina Johannesson.

Läs också: Mindre hyrpersonal med snurr på schemat

Grönt ljus innebär att fler gravida kan tas emot, gult att balans råder, rött att barnmorskor flyttas mellan mottagningarna. En grund för färgerna är den nationella riktlinje som anger max 80 gravida per heltidsarbetande barnmorska per år. Region Jönköpings län ligger på 79, och det är det inte alla regioner som klarar, enligt Lina Johannesson.

En målsättning i KPS är att varje barnmorska ska ha tre lediga tider på 45 minuter per 14-dagarsperiod för att kunna ta emot ett första besök av en nygravid kvinna. Då vet man att det finns tider och att man även hinner ge andra kvinnor preventivmedelsrådgivning. Systemet visar tillgängligheten beräknat utifrån den tredje lediga tiden.

Vid veckovisa möten får hela verksamheten information om hur läget ser ut. Lina Johannesson har märkt att villigheten att gå och hjälpa till på andra mottagningar har ökat i och med att behov och belastning synliggörs. 

Röda barnmorskor eller mottagningar är inte nödvändigtvis en signal om överbelastning. Man måste också reflektera över helheten, titta på både trafikljus och tillgänglighet, betonar hon. Det kan ju exempelvis bero på att många är på utbildning eller har semester. Patienternas vårdtyngd spelar också in.

Annika Torenfält, barnmorska på Kvinnohälsovården Väster i Jönköping och med 33 års erfarenhet, framhåller samma sak.

– Man ska inte dra för snabba slutsatser av färgerna – man ska se att det är en trend. Jag kan vara röd i flera veckor men ändå inte överbelastad för att jag har smidiga patienter. Eller grön, men ha många tunga patienter med psykisk ohälsa, graviditetsdiabetes och havandeskapsförgiftning som behöver ta blodtrycket tre gånger i veckan. 

Hon tycker att verktyget är ett mycket bra redskap i vardagen men vet att inte alla kollegor är lika förtjusta, kanske just för att det är svårt att mäta vårdtyngden. När man som hon har varit koordinator ett tag lär man sig förstå hur det fungerar, påpekar hon.

Under pandemin har verktyget varit en viktig nyckel. 

– Vi är en av tre regioner som fortsatt kalla patienter till cellprovtagning, det är vi väldigt stolta över. Hade vi inte haft KPS hade vi nog också fått skicka hem självprovtagningstest, säger Lina Johannesson. 

 

KPS i Jönköping i korthet

- Antalet pågående gravida per barnmorska och mottagning mäts varje vecka.

- Arbetsbelastningen visualiseras genom trafikljus.

- Tillgängligheten mäts genom att man tittar på hur långt fram i tiden man har lediga tider. Ett mål är att det ska finnas minst tre lediga 45-minutersbesök för nygravida inom 14 dagar per barnmorska. Målet är att en nygravid kvinna ska få en tid inom 7 dagar. 

- I början av året slogs rekord med en tredjetid på 6 dagar.

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev