söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Färre bristningar efter utbildning

Publicerad: 22 september 2015, 12:56

Förlossningsavdelningen i Lund har fått ner antalet allvarliga bristningar hos förstföderskor sedan de börjat använda en norsk teknik för stöd av mellangården.

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Förra året toppade kvinnokliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund statistiken över antalet tredje- till fjärde gradens skador, så kallade sfinkterrupturer, hos förstföderskor i Region Skåne. Antalet skador av den typen uppgick då till 7,75 procent, i jämförelse med Kristianstad och Helsingborg som båda låg strax över 4 procent enligt en granskning som Sveriges Radio gjort tidigare i år.

Sedan dess har kvinnokliniken i Lund gjort en utbildningssatsning för resursbarnmorskor på kliniken. Ett team från Oslo bjöds har lärt ut en speciell teknik som personalen använder i Norge för att hålla emot i mellangården när barnet föds fram.

Nu ser det ut som utbildningen har gett effekt. Drygt 3,6 procent av förstföderskorna drabbades av sfinkterskador under juni–augusti i Lund, visar kvinnoklinikens preliminära siffror.

– Det är klart att det fortfarande är för många, och vi har en klar förbättringspotential. Samtidigt ser det ut som vi är på väg åt rätt håll, säger verksamhetschef Pia Teleman till Dagens Medicin.

Hon berättar att bristningar ökar vid de tillfällen då sjukhusen fokuserat på frågan, då man upptäcker fler.

– Man måste känna med ett finger i ändtarmen för att hitta skadan. Vi vet att när man inför den metoden, vilket vi gjort, så hittar man fler skador, säger Pia Teleman.

Enlig Pia Teleman är det är viktigt att se till orsakerna bakom siffrorna. Ju äldre kvinnan är ju större risk är det för förlossningsbristningar. I Lund föder många kvinnor barn senare i livet.

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev