torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Färre kalorier säkert under graviditet

Publicerad: 21 maj 2012, 13:00

Foto: Photos.com

Att begränsa matintaget under graviditeten är säkert för både mamma och barn. Den slutsatsen dras i en analys i tidskriften British Medical Journal.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

Det är bland annat brittiska forskare som i en metaanalys jämför hur  en hälsosam, kaloribegränsad diet påverkar viktuppgång och  komplikationer i samband med graviditet, jämfört med fysisk aktivitet  eller en kombination av dessa.

Enligt forskarna har det funnits farhågor om att en kaloribegränsad diet under graviditeten kan påverka barnet negativt.

De skriver att 20–40 procent av alla gravida kvinnor i Europa och USA  går upp mer i vikt än rekommenderat under sin graviditet. Samtidigt har  hög vikt visats ha en koppling till komplikationer som  havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes, högt blodtryck och att  föda för tidigt.

I metaanalysen ingår 44 studier med sammanlagt 7 000 gravida kvinnor i Storbritannien, Schweiz, Polen och Nederländerna.

Resultaten visar att både förändringar i diet, fysisk aktivitet och  en kombination av dessa medförde en mindre viktuppgång, jämfört med en  kontrollgrupp där inget gjordes för att begränsa den.

Koståtgärder var mest effektivt. En kaloribegränsad diet minskade  också risken för komplikationer som havandeskapsförgiftning, högt  blodtryck och förtidsbörd mer än andra åtgärder. Forskarna understryker  dock att bevisgraden var låg.

Forskarna hittade ingen signifikant koppling mellan en begränsning av  viktuppgång och låg födelsevikt hos kvinnornas barn, när det gällde  dietförändringar eller andra åtgärder.

Sammantaget drar de slutsatsen att både koståtgärder och fysisk  aktivitet kan medföra en mindre viktuppgång hos gravida och minska  risken för komplikationer hos mor och barn, jämfört med en  kontrollgrupp.

I en ledarkommentar i anslutning till artikeln anses dock inte  resultaten ge tillräckliga bevis för att ändra de brittiska  riktlinjerna, som i dag säger att gravida bara bör vägas när de skrivs  in i mödravården.

Läs hela originalartikeln:

Shakila  Thangaratinam med flera. Effects of interventions in pregnancy on  maternal weight and obstetric outcomes: metaanalysis of randomised  evidence. BMJ, publicerad online 17 maj 2012.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev